Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Udruženje antifašista i boraca NOR-a realizuje značajan projekat

img

Maglaj se ponosi duhom antifašizma

Obilježavanje 27.jula Dana ustanka u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu, samo je dio sadržaja projekta „Maglajski duh antifašizma: jučer, danas, sutra“ koji u narednih sedam mjeseci realizuje Udruženje antifašista i boraca NOR-a Maglaj.

Ovaj projekta realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda - UNDP. U ovom maglajskom udruženju prepoznali su svoju šansu i odlučili osmisliti projekat koji odgovara jednoj od predloženih oblasti a to je: promocija kulturnih sadržaja, sa posebnom pažnjom na održavanje i sprovođenje aktivnosti i projekata koje imaju za cilj promociju i zaštitu kulturno-historijskog i tradicijskog naslijeđa. Njihov projekat, vrijedan blizu 20.000 KM, dobio je 'zeleno' svjetlo, a trećina iznosa iskoristiće se za djelimičnu obnovu i sanaciju partizanskog groblja Čakalovac, a ostatak za realizaciju drugih sadržaja.

Prema riječima Ešrefa Softića, projekt menadžera, u okviru projekta organizovaće se tribine, okrugli stolovi, kviz znanja za mlade kao i obilježavanje značajnih datuma iz perioda 1941-1945. i 1992-1995. Zub vremena, ratna razaranja ali i nebriga razlozi su što partizansko groblje Čakalovac danas ima ovakav izgled. Na pločama spomenika ispisana su imena 111 žrtava fašističkog terora, a kompleks čini i 12 grobova nekadašnjih učesnika NOR-a. „Od ranije imamo projekat sanacije Čakalovca koji planiramo realizovati u narednih nekoliko godina, a ovo bi bila prva faza. Lijepo bi bilo da profesori i nastavnici dođu ovdje sa svojim učenicima, da se organizuju časovi historije i mladima prenosi duh antifašizma. Čakalovac će biti djelimično saniran zahvaljujući ovom projektu“, rekao nam je na kraju razgovora Ešref Softić, projekt menadžer.



N.Br./maglaj.net