Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pravoslavci maglajske parohije proslavili Ilindan (FOTO)

img

Prije je sve bilo drugačije

Uz slavski kolač i pšenicu te svetom liturgijom, vjernici pravoslavci maglajske parohije proslavili su slavu hrama Svetog Ilije Proroka – Ilindan. Ove godine kumovi su bili Momčilo Tubić i Petar Tubić sa porodi cama.Na obilježavanju Ilindana okupili vjernici maglajske i okolnih parohija, ali i nekadašnji stanovnici koji žive i rade daleko od rodnoga kraja. Milka Savić (82) iz Jablanice kod Maglaja dobro se sjeća kako su proslave Iline izgledale nekada. „Prije je sve bilo drugačije, bilo je više ljudi. Drugačije se kolo igralo. Svako sebi od kuće ručak ponese, pa se sastane familija, sjedimo na travi i družimo se“, prisjetila se Milka. Narodnih nošnji gotovo da više i nema, ali Slavojka Nikolić u svečarskim prilikama nosi repliku narodne nošnje pravoslavki maglajskog kraja. „Ponosno nosim narodnu nošnju, a želja mi je i da me sahrane u njoj. Nošnja se sastoji od košulje sa vezom, tkanice, kecelje i prsluka. Rijetkost je da se sada nose narodne nošnje. Moja je nošnja uništena tokom rata, pa sam napravila novu“, ispričala nam je Slavojka.


(Hram Svetog Ilije Proroka u Maglaju/Milka Savić/Nada Panić/Vladmir Kukuć, paroh maglajske parohije/Slavojka Nikolić)

U hramu služeno svečano liturgijsko slavlje

Svečano liturgijsko slavlje ove godine je predvodio protonamjesnik Željko Anđelić, paroh striježevačke parohije. Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obilježava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnjev svetitelja. „Zaštitnik našega hrama naziva se i ognjenim svetiteljem i Gormovnikom jer njegovo praznovanje pada u ove vrele, augustovske dane. Vjernici se mole Svetom Iliji da ih sačuva od nevremena, grada i oluja“, rekao nam je protonamjesnik Vladmir Kukuć, paroh maglajske parohije. Nada Panić sa suprugom je došla iz Zavidovića na proslavu Ilindana. „Molim se za zdravlje, život, mir, ljubav, za sve bližnje i daljnje, bolne, nevoljne i tužne“, rekla nam je Nada.

Proslava dana zaštitnika pravoslavnog hrama u Maglaju završena je narodnim veseljem. Inače, hram Svetog Ilije Proroka u Maglaju 2013.godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Izgradnja hrama počela je 1906.godine, završena 1908., a 100 godina kasnije hram je ponovno osvećen.


N.Br./maglaj.net