Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Poslovna zona Liješnica nova prilika za investitore: Do sada uloženo oko 350 hiljada KM

img

U izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni Liješnica, koja se prostore na 16 hektara, do sada je uloženo 350.000 KM. Izgrađena je i asflatirana primarna servisna saobraćajnica u dužini od 250 metara, uređena je odvodnja, osvjetljenje zone, saobraćajna signalizacija a u toku je izrada informativnog panoa za promociju zone. Već postoji interes privrednih subjekata za djelatnostima malog i srednjeg biznisa što bi dovelo do zapošljavanja novih radnika.

U Poslovnoj zoni Misurići zaposleno 600 radnika

U okviru projekta izgradnje Poslovnih zona na području općine Maglaj, lokalne vlasti su nakon izgradnje Poslovne zone Misurići, u kojoj je zaposleno oko 600 radnika,vodile aktivnosti na uspostavi Poslovne zone Liješnica. Prije pet godina izrađena je Studija opravdanosti uspostave Poslovne tone Liješnica, otkupljen je dio zemljišta od fizičkih lica, a 2018.godine Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH odobrilo je projekat izgradnje primarne saobraćajnice u Poslovnoj zoni Liješnici.



Planirani radovi su završeni i zahvaljujući modernoj, funkcionalnoj saobraćajnici, obezbjeđen je pristup čitavom nisu nizu novih parcela u Poslovnoj zoni Liješnica. Želja nam je nastaviti sa izgradnjom saobraćajnice koja je ukupne dužine od jednog kilometra i otvaranje još većeg broja potencijalnih parcela za nove investicije te razvoj malog i srednjeg poduzetništva“, rekao nam je u razgovoru Nermin Bešlagić, stručni savjetnik za lokalni razvoj u općini Maglaj. Sama investicija „teška je“ 350.000 KM, od čega je 230.000 KM osiguralo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništa i obrta, iz budžeta ZDK izdvojeno je 97.500 KM, a dio je osigurala općina Maglaj. Pogodnosti ove Poslovne zone, u kojoj već egzistira nekoliko firmi: „Bontex“, „Neri“, skladišni prostor ima i „Sirovina EKO“, a u blizini je i kompanija „Natron-Hayat“,  su svakako blizina željezničke pruge ali i magistralni put M-17.



Poslovna zona Liješnica prostire se na 16 hekatara sa sa mogućnošću proširenja za još 1,5 hekatara. Već imamo imamo ozbiljan broj potencijalnih parcela za postavljanje poslovnih objekata a imamo i upite i kontakte privrednih subjekata što bi u skoroj budućnosti moglo donijeti nova radna mjesta i poboljšati ekonomski razvoj općine Maglaj“, dodao je Bešlagić.


N.Br./maglaj.net