Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspješno završen projekat ''Radio mreža za opasnost Maglaj'' (VIDEO)

img

Pod pokroviteljstvom načelnika općine Maglaj Mirsada Mahmutagića, u realizaciji struktura CZ Maglaj realizovan je projekat osposobljavanja i opremanja radioamaterske mreže za opasnost Maglaj.

Tokom 2019. godine Alen Ruvić, menadžer EMCOMM ARA BiH i radio operator sa posebno stečenim iskustvom i vještinama u oblasti radio komunikacija u kriznim situacijama kroz sedmogodišnje obučavanje u strukturama NATO - EADRCC, EU 112 ARON, te vježbe 77. Brigade Britanske vojske bio je predavač na jednomjesečnoj obuci za nove radio operatore klase CEPT 2.

Nakon realizovane teoretske i praktične obuke kandidati su uspješno položili ispit pred akreditovanom komisijom Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Maglaj je dobio 9 licenciranih radio operatora klase CEPT 2.

Druga etapa je bila instaliranje radio sistema na ključnim tačkama, testiranje istog, te same radio komunikacijske vježbe.

Općina Maglaj je sada ušla u sistem radio mreže za opasnost ARA u BiH, te RMZO Zeničko-dobojskog kantona čiju okosnicu čine radio klubovi iz ovog kantona.

Nakon završenog projekta, kroz simulacijske vježbe zaključeno je da su veoma male  mogućnosti da se ponove dešavanja iz 2014.godine, da tokom poplava službe koje su zadužene za zaštitu i spašavanje ostanu totalno komunikacijski odsječeni od vanjskog svijeta.






(maglaj.ba)