Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Veliko slavlje u Gornjem Rakovcu kod Maglaja (FOTO)

img

Pored Srba, izgradnju crkve pomogli i Bošnjaci

U Gornjem Rakovcu, selu desetak kilometara udaljenom od Maglaja, osvećeni su zvono i krstovi za novosagrađenu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice. Svečanosti je  prisustvovalo oko 700 vjernika maglajske ali i susjednih parohija, nekadašnjih mještana Gornjeg Rakovca koji sada žive širom zemlje, ali i Švicarske, Njemačke, Austrije. U ime lokalnih vlasti, svečanosti je prisustvovala Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

 Crkva ponovno izgrađena na mjestu molitvištva

U Gornjem Rakovcu nekada je živjelo nešto više od 400 domaćinstava. Danas ne živi niko. Rijetki su izgradili vikendice i dolaze ljeti. Na mjestu gdje je nekada bilo molitvište, vjernici su se decenijama okupljali druge nedjelje nakon Đurđevdana na seoskoj slavi. Na tom mjestu 1988.godine počela je gradnja crkve. Rat je prekinuo završetak gradnje. Mnogima je bilo čudno što se crkva gradi u selu u kojem ne živi niko, ali mještani su duhovno vezani za ovaj kraj. „Prisilno živim u Doboju. Maštam da se vratim u svoj Rakovac. Dolazim često, napravio sam sebi vikendicu. Uskoro uvodim struju, onda ću dolaziti češće“, kroz suze je rekao Čedo Panić. Milana Lazić u Radovcu je vidjela poznanike koje nije vidjela gotovo tri decenije. „Ovdje sam rođena i krštena. Zaplakala sam kada sam vidjela ovoliki narod i vladiku“, dodala je Gina Božić koja sada živi u Bukovici. Mnogo je uspješnih Gornjorakovčana u svijetu. Među njima je i Duško Panić koji živi i radi u Švicarskoj. „Srce mi je u Rakovcu, tu su mi korijeni, odavdje sam krenuo u svijet. Ovdje ću se jednog dana vratiti da pomognem ovom narodu koliko mogu iskustvom, pameću, znanjem“, kazao je Panić.

Nekadašnji mještani osnovali i Udruženje

Gradnja crkve počela je u martu ove godine. Izgrađena je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima i radu brojnih ljudi. Nekadašnji meštani okupili su se u  Zavičajno udruženje Gornjih Rakovčana – “Ognjište Rakovačko”. „Sve što radimo, radimo iz ljubavi i u slavu Boga, crkve i naroda“, naglasio je Davor Vidaković, predsjednik Udruženja i dodao. „Vlasti žele pomoći povratak, a mi moramo pokazati interesovanje. Siguran sam da će tako i biti“. Svečano sasluženje vodio je penzionisani vladika Konstantin, uz protojereja stavrofora Radojicu Ćetkovića i protonamjesnika Zorana Panića. „Neka ovo mjesto stalno bude mjesto susreta ne samo pravoslavaca, nego i svih ljudi dobre volje“, poručio je okupljenim vladika Konstantin. „Osim priloga nekadašnjih mještana, prilozi Bošnjaka pomogli su da se ova crkva izgradi i izgleda ovako lijepo. Hvala im svima“, dodao je protonamjesnik Vladimir Kukić, paroh maglajske parohije. Brojne Rakovčanke obukle su i tradicionalne narodne nošnje. Među njima su bile Slavica Damjanović-Maksimović i Milenka Gojković. „Naše su bake nosile ovakve nošnje. Ovim pokazujemo da cijenimo našu tradiciju i kulturu“, rekla je Damjanović-Maksimović. I Misija OSCE-a u BiH dala je podršku projektu izgradnje crkve u Gornjem Rakovcu ali i pomogla članovima Zavičajnog udruženja u kontaktima sa lokalnim i kantonalnim vlastima a sve u cilju povratka prijetanih stanovnika na ovo područje.

Gornji Rakovac sada pripada MZ Jablanica u koju su se nakon rata vratili prijeratni mještani srpske nacionalnosti. Veliki zagovornici povratka su čelnici ove mjesne zajednice, Zijad Hrnjičić i Radovan Ristić. „Nastojali smo izgraditi dobrosusjedske odnose kao i prije rata“, rekao je Hrnjičić, a Ristić je uvjeren da bi se na ovo područje mogli vratiti uglavnom penzioneri. Nakon svečanog sasluženja i podizanja zvona, zaslužnim su dodjeljene zahvalnice, organizovan je ručak za sve prisutne kao i narodno veselje uz poznate izvođače izvorne muzike.






N.Br./maglaj.net