Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju svečana akademija u povodu Svjetskog dana učitelja

img

Posao koji se radi srcem

U povodu 5.oktobra – Svjetskog dan učitelja, sinadikalne organizacije i menadžmenti pet osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj zajednički su organizovali svečanu akademiju. Akademija je imala svečarski karakter, ali je još jednom naglašena važnost uloge prosvjetnih radnika. Čini se da nikada kao danas, u vremenu punom izazova, nije bilo teže biti prosvjetni radnik i nositi odgovornost odgoja i obrazovanja djece i mladih. „Škole su danas prije svega obrazovne ustanove, a odgoju je potrebno posvetiti više pažnje nego ranije. To je moje iskustvo“, misli profesor Mirza Ahmetović. „Biti učitelj decenijama je nosilo puno veću odgovornost, nego cijenjenost. Ovaj posao dobro mogu raditi samo oni koji ga rade srcem i kojima plaća nije u prvom planu“, rekla nam je Jasminka Šehić, profesorica matematike. Penzionisani prosvjetni radnici uvijek se rado sjećaju decenija provedenih u učionici među učenicima. „Sjećam se mnogih generacija, tako mi je drago doći u općinu, Dom zdravlja ili druge ustanove i vidjeti svoje nekadašnje učenike, kako su obrazovani i odgojeni mladi ljudi. Ne treba mi veće zadovoljstvo“, otkrila nam je nastavnica matematike u penziji Sadeta Mehinagić. Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili predstavnici vlasti, sindikata te menadžmenta škola. „Hvala vam što ste meni stvorili budućnost da budem danas ovdje i što obrazujete nove generacije za budućnost Maglaja i naše zemlje“, kazala je Eldina Mehinagić, rukovodilac resorne Službe koja se obratila u ime načelnika Općine. „Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana učitelja je 'Mladi nastavnici kao budućnost profesije'. Mladima profesorima, nastavnicima i učiteljima treba svaka vrsta pomoći te stručna usavršavanja gdje će sticata nova znanja, metode i vještine za bolji i kvalitetniji rad za mladim generacijama“, rekao je Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK. „Prema UNESCO-u Svjetski dan prosvjetnih radnika je najbolji način da se pokaže kako je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupna razvoj društva“, dodao je Zijad Mešić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola općine Maglaj.

Nagrade penzionerima

Nagrađeni su prosvjetni radnici i uposlenici škola koji su u posljednjih godinu dana otišli u zasluženu pentiju i to Gordana Balihodžić iz Osnovne škole „Maglaj“, Muradija Herceg iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“ te Fuad Herceg iz Osnovne škole „Novi Šeher“. Na svečanoj akademiji svoj talenat ali i ono što su ih naučili njihovi nastvanici i nastavnice predstavili su Džejla Omerović, Sara Osmanhodžić, Ena Blitović, Esma Salkanović, Dijana i Deana Beganović, Faruk Skejić te članovi Orkestra Paralelne  osnove muzičke škole Maglaj.

“Vlastima je obrazovanje trošak!“

Vlasti u Bosni i Hercegovini ulaganje u obrazovanje posmatraju kao trošak, a ne kao ulaganje u budućnost“, rekao je ovo Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH koji je prisustvovao akademiji u Maglaju. „Izlaz iz ove situacije desiće se onog moneta  kada se obrazovanje postavi kao ključni prioritet države, kada prosvjetni radnici budu u cehtru pažnje, kada se svi reformski procesi budu radili ne u cilju ušteda, nego u cilju poboljšavanja obrazovanog sistema, onda možemo očekvati pozitivnije rezultate“, dodao je Šatorović.

 N.Br./maglaj.net