Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Jedan dan sa korisnicima Dnevnog centra za odrasle sa posebnim potrebama (FOTO)

img

Korisnici se druže i van centra

Na nivou ZDK djeluje JU Dnevni centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama, a u Odjeljenju za odrasle Maglaj je 11 korisnika. Dan u Centru počinje zajedničkom kafom, a kako su nam rekle Jasmina Mehinagić, socijalni pedagog i voditelj Odjeljenja za odrasle i Mevlida Pehić, radni instruktor, vrlo su povezani među sobom.  Ako nisu u Centru, čuju se telefon, posjećuju se. Nakon kafe, slijede radnici zadaci od zajedničke pripreme dva dnevna obroka do radno-okupacione terapije. Ovih dana radi se i u plasteniku. Polako se bere posljednji paradajz, a špinat je već zasijan. Ima  vremena i za ostale zadatke. Nermina je vrlo vješta sa iglom i koncem, Mirsad je majstor za dekupaž tehniku, Haris u izradi magneta a Emir se odlično snalazi za šivaćom mašinom. „Prvo nacrtam na platnu, iskrojim, ispleglam pa sašijem ceker. Nije teško. Nosim i zaštitne naočare za oči“, ispričao nam je Emir. Jednom sedmično odlazi se u teretanu u kojoj se svi dobro zabavljaju, a Dom kulture „Edhem Mulabdić“ omogućio je korisnicima Centra besplatno korištenje jednom sedmično uz stručni nadzor Damira Bašića.

Nekada korisnici, danas radni instruktori

Kroz JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK obuhvaćeno je 440 korisnika u pet centara te centrom za ranu intervenciju. Zaposleno je 55 osoba, ali su potrebe veće, posebno za deficitarnim kadrom. U Maglaju i Žepču ukupno je 80-tak korisnika od 6 do 40 godina. Pored ostalih aktivnosti, fokus je na radno-okupacionoj terapiji kao što je domaćinstvo, rad u vrtu, obrada drveta i tekstil. „Ponosna sam na tim sa kojima radim i njihove rezultate“, rekla nam je Meldina Ugarak, direktorica Centra i dodala. „U nekoliko Centara već imamo naše korisnike koji su postali radni instruktori, koji su zasnovali radni odnos. To su rezultati koje nam niko ne može osporiti. Da bi radili ovim intenzitetom morate biti motivisani i voljeti ono što radite“.

Korisnici Dnevnog centra za osobe sa posebnim potrebama ravnopravni su članovi svake zajednice. Srešće te ih u gradu, u kafiću, u šetnji izletištima. Treba imati u vidu i njihove rukotvorine. Izrađuju predmete za svakodnevnu upotrebu, magnete, šiju ceker i jastučiće, oslikavaju maštovite praznične čestitke pa čak i pozivnice za vjenčanja. Sve njihove radove trebali bi uskoro vidjeti i na nekom sajmu koji bi se održao u Maglaju.








(Meldina Ugarak, direktorica Centra)


N.Br./maglaj.net