Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Svečano otvorena rekonstruisana Područna škola Jablanica (FOTO)

img

Danas su ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini NJ.E. Erik Nelson, načelnik općine Mirsad Mahmutagić i direktorica JU Prve osnovne škole Maglaj Mirnesa Kolonić zvanično otvorili rekonstruisanu Područnu školu Jablanica. Sanacija i rekonstrukcija objekta Područne škole u Jablanici finansirana je sredstvima Američke komande za Europu kroz ured za saradnju u oblasti odbrane Američke Ambasade i Općine Maglaj.

Ambasador NJ.E. Erik Nelson kazao je divno vidjeti raznolikost Bosne i Hercegovine u Područnoj školi Jablanica.

„Učenici, dok zajedno učite i igrate se, shvatate da ste veoma slični. Volite igrati igrice, ali ponekad i niste baš raspoloženi za školu. Učite da svi zaslužuju poštovanje. To je temelj zajednice koja zajedno ide naprijed u svjetliju budućnost. Naša donacija ovoj zajednici je simbol kontinuirane predanosti stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine. Mir i saradnja idu u korist svih. Čestitam stanovnicima općine Maglaj na izboru zajedništva i inkluzije, kako bi ova mladost nastavila graditi trajni mir“, kazao je ambasador SAD-a u BiH.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić u govoru je između ostalog iskazao zahvalnost Ambasadi SAD-a u BiH i Kancelariji za saradnju u oblasti odbrane.

„Općina Maglaj je odlučila projekat sanacije Područne škole u Jablanici kandidovati putem Ureda za saradnju u oblasti odbrane  Ambasadi SAD-a  u BiH. Predstavnici Ambasade SAD-a u BiH su, na veliku radost učenika i Općine Maglaj, prepoznali značaj kandidovanog projekta i odlučili finansirati sanaciju ove osnovne škole. Uz podršku naroda SAD-a i Ambasade SAD-a u BiH, -te vrijednog i proaktivnog osoblja Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane, u kooperaciji sa Općinom Maglaj, realiziran je projekat sanacija i rekonstrukcije Područne škole Jablanica u Maglaju. U okviru projekta, obnovljen je i rekonstruisan školski objekat, i izvedeni su pripremni, krovopokrivački,  limarski, stolarski, podopolagački, molersko-farbarski, elektro-radovi i radovi na uređenju exterijera. Izvedeni radovi i finalna obnova škole, rezultiraju nizom benefita za građane općine Maglaj, a prije svega unaprijeđeni su uslovi za izvođenje nastavnog procesa i drugih aktivnosti učenika škole, poboljšani su sanitarni i drugi uslovi za boravak učenika, unaprijeđena je energetska efikasnost objekta, povećana je sigurnost učenika u dvorištu škole i stvoreni novi sadržaji za igru i boravak učenika“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Direktorica Mirnesa Kolonić u svom obraćanju istakla je važnost rekonstrukcije Područne škole Jablanica za djecu.

„Naša škola je sada dobila jedan sasvim novi, prelijep izgled, koji ispunjava uslove boravka naših učenika u školi i sigurno pospješuje izvođenje same nastave. Škola je za djecu drugi dom. U njega trebaju dolaziti sa osmjesima na licima. Svi oni koji u dječija srca unose radost i čine ih sretnim su dobri i plemeniti ljudi. Hvala vam što ste našim učenicima omogućili da sa radošću dolaze u školu“, istakla je direktorica.

Nakon zvaničnog dijela, u znak zahvalnosti učenici JU Prve osnovne škole Maglaj su priredili performans gdje su se predstavili pjesmom, plesom, recitacijom i narodnim kolom.
















(maglaj.ba)