Subota , 27. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Novi uspjesi Modne konfekcije ''Bontex'' Maglaj (FOTO)

img

Šiju košulje za karabinjere, vojnike, radnike pošte u zemljama EU

Košulje sašivene u maglajskom „Bontexu“ i dalje će nositi italijanski karabinjeri, pripadnici vojske Švicarske ali i radnici austrijske pošte. U ovoj kompaniji trenutno je uposleno blizu 250 radnika. I ovdje su se suočavali sa odlivom radne snage, ali su problem riješili upošljavanjem radne snage sa kojom ova firma ima budućnost.

Tržište zemlje Zapadne Evrope

Kako se bliži kraj godine i u Modnoj konfekcija „Bontex“ sumira se urađeno i kako tvrde, imaju razloga za zadovoljstvo. Plan za 2019.godinu gotovo da je ispunjen a proizvodi su plasirani najviše na tržište zemalja EU. „Mi izvozimu u zemlje Zapadne Evrope, Švedsku, Austriju, Švicarsku, Njemačku, Sloveniju, Italiju i Hrvatsku. Nedavno smo sklopili odličan ugovor a to je da ćemo modnim košuljama opremiti uposlenike Privredne banke Zagreb, što je posao od oko 20.000 košulja. U Švicarsku smo izvezli oko 170 hijada košulja, a imali smo odličan ugovor i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije. Za karabinjere i redare sašili smo do 105.000 košulja, a naš partner je bila firma iz Gračanice. Bili smo ograničeni kapacitetima i oni su  pomogoli da i u njihovim pogonima realizujemo ovako važan posao“, s ponosnom ističe Senajid Husić, vlasnik „Bontexa“. I ove godine, firma je učestvovala na sajmu odjeće u Minhenu, gdje su prošle godine stekli tri nova kupca. „Ove godine efekti sajma su još bolji. U hali gdje smo mi izlagali, 'Bontex' je bio najposjećeniji.“, tvrdi Husić. Već se zna da će se 2020.godine sašiti oko 125 hiljada košulja za italijanske karabinjere i redare, vrlo brzo će se znati koliko potražuje Vojska Švicarske, a izvjesno je da će se na tržište ove zemlje isporučiti izmedju 130 i 160 hiljada modnih košulja. Ne tako mali izvor prihoda je linija košulja po mjeri za probirljive kupce iz zemalja EU. Krajem novembra, grupa bh privrednika među kojima će biti i vlasnik Bontexa Senajid Husić te predstavci Agnecije za unapređenje stranih investicija BiH putuju ponovno u Minhen gdje će o unapređenju saradnje izmedju naših i njemačkih privrednika razgovarati i sa ministrom za privredu Bavarske.

Za migrante osigurano 308 košulja

Bontex je i društveno odgovorna kompanija, pa su nedavno MDD „Merhamet“ donirali 308 košulja vrijednih oko 3.000 KM koje su dopremljene migrantima smještenim u kamp Vučjak kod Bihaća. „Nije nam cilj da se reklamiramo, ali tokom godine pomažemo humanitarne, kulturne i sportske manifestacije. Imamo svoj fond, a često nam se desi da ga već u martu potrošimo. Gledajući kako žive migranti u kampu kod Bihaća, morali smo nešto poduzeti. Nekako se čovjek osjeća bolje kada zna da je barem malo pomogao tim nesretnim ljudima“, rekao nam je Husić na kraju razgovora.







 N.Br./maglaj.net