Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Održana treća revijalna izložba sintih životinja (FOTO)

img

Mališani najviše uživali

Članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj organizovali su treću revijalnu općinsku izložbu koju je posjetilo oko 800 djece i odraslih. Predstavljeno je  dvjestotinjak grla papagaja, kanarinaca, ukrasnih koka i kunića, golubova, prepelica, fazana i paunova. Djeca su kao i uvijek najviše uživala, pa smo tako saznali da su se Emi najviše svidjeli zečevi orijaši, a Jasmin bi, kako nam je rekao, volio imati papagaja.

Pažnju prisutnih plijenili zaltni i srebrni fazani

Veliku pažnju izazvali su srebrni i zlatni fazani uzgajivača Esada Huskića, kojem je ova godina bila vrlo uspješna. Njegov golub 'srpski visokoletač' osvajao je ove godine šampionske titule. „Šampionske titule sa svojim grlom sam osvajao na izložbama u Doboju i Travniku. Sudije posebno ocjenjuju izgled goluba, stas, krunu, perje, oko. U planu imam učešće na evropskoj i državnoj izložbi“, ispričao nam je Huskić. U Udruženju su posebno ponosni što su uspjeli animirati mlade da se bave uzgojem sitnih životinja, pa je oformljena i sekcija mladih uzgajivača koja broji oko 30 članova, od kojih je 7 aktivnih uzgajivača. „Sa mladim članovima smo uspjeli realizovati projekte kao što su 'Pet razloga zašto imati kućne ljubimce te 'Mladi i ornitologija i zoologija'“, reko nam je Arnel Nalić, predsjednik Udruženja.

Uzgajanje sitnih životinja sa generacije na generaciju

Članovi Udruženja višedecenijski su uzgajivači i ta ljubav prenosi se sa generacije na generaciju. Tako je i u porodici Nalić u kojoj se decenijama uzgajaju papagaji tigrice. „Počeo je moj djed Mirsad, koji nažalost više nije sa nama, naslijedio ga je moj otac, a evo i ja. Ocu najviše pomažem kada  se papagajima treba dati voda i hrana i oko čišćenja. Uskoro planiram i sama izlagati papagaje-tigrice“, ispričala nam je Irna Nalić. U Udruženju ističu da im je ova godina bila vrlo uspješna jer su, izmedju ostalog, uspjeli nabaviti veću količinu opreme za organizaciju izložbi. „Imamo ambiciozan plan i za narednu godinu, a planiramo i organizaciju jedne specijalne izložbe“, dodao je Nalić.













 N.Br./maglaj.net