Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježavanje 27. godišnjice od formiranja Trećeg korpusa Armije BiH (FOTO)

img

Položeno cvijeće u Parku ljiljana

U Zeničko-dobojskom kantonu obilježava se 27.godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, a organizator obilježavanja ove godišnjice je Savez RVI Zeničko-dobojskog kantona. Pored Breze gdje će se održati centralna svečanost, dostojanstveno je bilo i u Maglaju. U povodu ovog važnog historijskod dana delegacija boračkih udruženja, čelnika lokalne vlasti i vjerskog života općine položila cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana.  Centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona održana je u Brezi, kojoj je prisustvovao i načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, kao i predstavnici boračkih udruženja općine Maglaj.



Maglaj će u nedjelju, 1.decembra biti domaćin Devetom turniru u sjedećoj odbojci, kojeg Savez sjedeće odbojke ZDK organizuje u povodu Dana državnosti BiH, Svjetskog dana invalidnih osoba i Dana Trećeg korpusa Armije BiH. Na turniru učestvuju ekipe „Autoservis Huso“ Maglaj, „Kakanj 92“, „Breza“, „Breza 304“, „Zavidovići“, „Bosna“, „Zenica 92“ i „Čelik 07“ iz Zenice. Svečano otvaranje turtnira je u 10,00 sati.

 Tokom rata poginulo 6.343 pripadnika Korpusa

Naredbom načelnika Štaba Vrhovne komande Sefera Halilovića u Zenici je 1.decembra 1992.godine formiran Treći korpus, kao jedan od sedam korpusa Armije Republike BiH. Tokom ratnih godina poginulo je 6.343 pripadnika Korpusa, 8.144 su invalidi, 277 je „Zlatnih ljiljana“, a iz redova policije, 41 policajac odlikovan je „Zlatnom policijskom značkom“. Dvije brigade dobile su kolektivno priznanje „Zlatni ljiljan“ i to 303. i 317. brigada.


N.Br./maglaj.net