Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

DEMANT na brutalne laži i pokušaj diskreditacije maglaj.net portala!

img

Poštovani čitatelji,

Od sinoć smo svjedoci ružnih i jako niskih udaraca koji su na društvenim mrežama usmjereni na najčitaniji maglajski web portal – maglaj.net, koji djeluje već 14 godina i koji sve ove godine svojim radom pokušava opravdati svoje drugo ime - Internet servis grada Maglaja.

Pošto očigledno pojedine naše sugrađane, pravne subjekte i interesne skupine zanima djelovanje maglaj.net portala, a to pravo nisu iskoristili na način da nas pitaju ili postave javan upit Općini Maglaj za koju nas vežu, iskoristit ćemo ovu priliku kako bi sve javno demantovali.

Kao prvo, naša firma se ne zove „MAGLAJ.NET“, već je to servis ili projekat firme „MAGNET Studio“ d.o.o. iz Maglaja. Jedina tačna stvar u svemu ovome, što u konačnici i nije tajna, da je jedan od vlasnika firme i Saša Stanić. Firma posluje 10 godina, ali servis je počeo mnogo ranije po čemu je i sama firma dobila ime. Internet servis grada Maglaja - maglaj.net je studentski projekat grupe studenata, kreiran još davne 2005. godine. Od 2010. godine je u vlasništvu uspješne maglajske firme Magnet Studio d.o.o., koja se između ostalog bavi IT poslovima i konsaltingom.

Rad portala je prepoznala još prije deset godina, tadašnja lokalna vlast na čiju smo inicijativu napravili saradnju o medijskoj promociji svih dešavanja na području općine Maglaj. Kako smo uvijek bili društveno odgovorni i nismo taj iznos posmatrali samo kao plaćen radni zadatak, naša ekipa je tokom deset godina napravila preko 10.000 reportaža, uradili prvi web live cam u gradu, napravili desetine živih prijenosa koji su u to vrijeme bili misaona imenica sa vrlo malim brzinama interneta, propratili i medijski zabilježili sva važnija vjerska, sportska i kulturna dešavanja, uvijek bili tu ako je nekome potrebna pomoć, organizovali nekoliko humanitarnih akcija, koncerata, ...i tako bi mogli do sutra nabrajati.

Kontinuitet saradnje smo nastavili i sa aktuelnom vlašću od 2017. godine i na istom principu i u istom iznosu, ali još sadržajnije, tako da smo u naš tim ubacili i profesionalne novinare i dopisnike koje uredno plaćamo. Također smo ponosni na činjenicu da smo jedna od rijetkih kompanija koja posjeduje root XL SSD server kod providera HostEurope iz Njemačke. Svoje kapacitet smo ustupili mladim developerima, koji ga koriste za ravojih aplikacija, ali i jedan dio općini Maglaj, pošto je riječ o kompleksnom komitentu.

Slika koja kruži internetom i na kojoj je označen iznos od 45.000 KM, predstavlja plan budžeta općine Maglaj za narednu godinu, koja se odnosi na finansiranje lokalne RTV Maglaj, odnosno emitovanje sjednica Općinskog vijeća i sl.  Druga stavka koja je navedena jeste „Izdaci za reprezentaciju“, koja podrazumijeva troškove prema poslovnim partnerima, delegacijama i drugima koji posjećuju Općinu. Naša firma u sklopu svog djelovanja ne posjeduje Restoran ili sličan objekat da bi pružala takav vid usluge.




Dakle, svi navodi iz prepiski na društvenim mrežama apsolutno su netačni i zlonamjerni. Kao što pojedine firme u Maglaju imaju direktne sporazume sa Centrom za socijalnim rad, Domom zdravlja, Bibliotekom,...tako i „MAGNET Studio“ d.o.o. ima direktan sporazum sa Općinom Maglaj. Direktan sporazum nije način da se krade novac, jer bi to značilo da sve firme koje sarađuju sa javnim ustanovama kradu, nego način da se mali projekti brže i efikasnije riješe. Na koncu „MAGNET Studio“ d.o.o. je na bazi kompletnog poslovanja u 2019. godini sa Općinom Maglaj imao promet od 19.358,49KM + PDV. Inače „MAGNET Studio“ d.o.o. posluje sa tačno 88 komitenata, a u ukupnom prometu naše kompanije na Općinu Maglaj odpada 3,29% prometa.

Ponosni smo na činjenicu da smo kao kompanija za prošlu godinu uplatili 19.590,36 KM poreza na dobit u vremenu kada puno veće kompanije od nas posluju „sa pozitvnom nulom“ i pri tome imaju svoju imovinu. Kao kompanija smo platili 42.815,29 KM poreza na dodanu vrijednost i sve su to sredstva koja idu u budžet naše države ali i općine Maglaj.

Podatke koje smo iznijeli nisu tajna i mogu se putem LRC portala dobiti na uvid, čiju nagradu redovno dobijamo  kao „Pouzdan partner AAA“ svake godine.

Pošto smo svjesni činjenice da poslovanjem isključivo na teritoriji općine Maglaj, nismo u mogućnosti ostvariti sve svoje ciljeve, „MAGNET Studio“ d.o.o. preko 60% svog poslovanja realizuje van granica općine Maglaj i to u oba bh. entiteta.

Kao društveno odgovorna firma, dugi niz godina aktivni smo na području humanitarnih donacija i sponzorstava, koja poboljšavaju kvalitet života zajednice. To njegujemo i na način da u kontinuitetu pomažemo skoro sve sportske klubove, škole sporta, uvijek imamo razumijevanja da promivišemo prave vrijednosti svih inicijativa udruženja građana, a na poslijetku i dugogodišnji smo sponzor našeg najuspješnijeg sportskog kolektiva - RK Maglaj.

I na kraju, redovni smo dom raznih inspekcija, koje naposljetku ostanu iznenađene da jedna mala kompanija iz Maglaja bude nosilac aktivnosti oko izrade poslovnih aplikacija i sistemske opreme koju koriste vodeće kompanije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Kao što to uvijek radimo, tako i sada u našem demantu nikoga ne želimo povrijediti, poniziti, niti omalovažavati. Također molimo sve da ukoiko imaju bilo kakvu dilemu vezano za naše poslovanje, upit pošalju nama, mi ćemo rado to i javno objaviti. Širenje dezinformacija, netačnih navoda, teorija zavjere, krivih navoda i sl. je kaljanje našeg dugogodišnjeg truda i rada.

To više nećemo tolerisati i obzirom da se i u ovom slučaju radi o brutalnim lažima i insinuacijama, te pokušaju diskreditacije naše firme, svoju zaštitu ćemo tražiti putem suda!

 

S poštovanjem

„MAGNET Studio“ d.o.o. Maglaj