Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Velika radost za porodice Dedić i Isić iz Ulišnjaka (FOTO)

img

Uskoro sele u nove kuće

Ovih dana niko nije sretniji Asima Dedića i Semira Isića iz sela Ulišnjak kod Maglaja. Nakon više od pet godina života u kućama koje su teško oštećene usljed djelovanja klizišta, oni ovih dana treba da usele u nove kuće, koje su izgrađene po principu ključ u ruke u okviru UNDP Programa za oporavak od poplava/klizišta. Nove kuće prati i program ekonomskog osnaživanja.

Ovo je moja kuća od srca

U blizini regionalnog puta Maglaj-Zavidovići, u naselju Ulišnjak, na parcelama koje su vlasnici sami obezbijedili, radnici firme „Nedjing“ Tešanj i podizvođača, iskoristili su lijepo vrijeme i izgradili dvije kuće. Asim i Sabiha Dedić, te Semir Isić i njegov brat Amir čekaju samo priključak električne energije da se usele u nove kuće. Asim i Semir svakodnevno su bili na gradilištu i pratili kako teče gradnja. „Ja sa prozora nove, vidim svoju staru kuću. Ćošak kuće skroz je pukao, a komisije koje su dolazile rekle su da se može srušiti svakog časa. Ovo je sada ljepota, čekam samo još struju. Namještaj sam već preselio“, rekao nam je Asim Dedić. Nije bilo lahko ni Semiru Isiću. „Kada se klizište pokrenulo 2014.godine u kući je počela da izvire voda. Zidovi su ispucali, sve što imam stradalo je od vlage i struhlo. Meni je nova kuća, kuća od srca. Znao sam da sam nikada sam neću moći izgraditi novu kuću, zato hvala svima koji su pomogli da brat i ja živimo u uslovnijoj kući. Jest da nemam namještaja, al' mogu i dvije ponjave pa ću na njih leći“, dodao je presretni Semir.

Nova kuća, novi život

Nova kuća biće za njih i početak novog života. „Sada mi samo zdravlja treba, ništa više. Dobio sam i plastenik od 100 kvadrata, čitavo ljeto sam uzgajao paprike i paradajz, prodavao i tako popunjavao skromna penzionerska primanja. Što god sam imao, sve sam prodao“, dodao je Asim. Semir je dobio motokultivator sa frezom, potrebna sjemena, đubrivo i zaštitna sredstva. „Jesenas sam našao pet tona kukuruza. Tako ću prehraniti ovce koje imam, jer brat i ja živimo isključivo od poljoprivrede i stočarstva“, rekao nam je na kraju Semir Isić.

 N.Br./maglaj.net