Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Badnje veče u Maglaju (FOTO/VIDEO)

img

Neki prešli i stotine kilometara da bi slavili Božić sa najbližim

Badnji dan i Badnje veče koji najavljuju Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar i na području maglajske parohije, obilježili su prazničnim bdijenjem i paljenjem badnjaka. Svečano je bilo i u hramu Svetog Ilije Proroka gdje su se okupili brojni vjernici iz maglajske parohije, ali i iz dijaspore koji su došli da praznuju u svojim domovima.

Večernjem bogosluženju osim pravoslavaca prisustvovali su i građani Maglaja drugih vjeroispovijesti, mladi iz Udruženja „Sub castro nostro“ kao i Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća. Duško Panić sa porodicom je došao iz Švicarske da u rodnom kraju proslavi Božić. „Raspoloženje je praznično, srce mi je puno, jer slaviću sa rodbinom i prijateljima. Prešao sam šest granica da budem sa svojim prijateljima na ovaj najradosniji dan. Susreo sam se i sa svojim prijateljem Mujom iz Jablanice. Poštujem sve vjernike“, rekao nam je Duško. Djeca Iva, Vukašin, Nemanja i Anja ispričali su nam da se oni raduju Božiću zbog susreta sa rodbinom, druženja i poklona koje dobijaju. Na večernje bogosluženje iz Radojčića u Maglaj došla je i Božica Trgić. „Božić je velika radost za sve vjernike i moj imendan. Tradicionalno slavimo  u krugu porodice“, ispričala nam je Božica. Večernje bogosluženje predvodio je protonamjesnik Vladimir Kukić. „Mi večeras toplotom i vatrom badnjeg drveta slavimo badnji dan i badnje veče. Ova toplota Božića, radost i ljubav prema crkvi svojoj i svojim bližnjima, treba da nam bude zvijezda vodilja da neprestano širimo mir i ljubav, ne samo od Božića do Božića, nego da svakoga jutra i dana zahvaljujemo Hristu što  je došao među nas, što se rodio i vaskrsao radi nas i dao nam način sjedinjenja sa sobom i spasenje kroz Hrista“, poručio je okupljenima u hramu protonamjesnik Kukić okupljenim vjernicima.

Badnje veče okončano narodnim veseljem

Nakon večernjeg bogosluženja, djeci su podijeljeni slatkiši uz tradicionalno pijukanje, vjernicima badnjačići, a zatim je u porti hrama zapaljen badnjak. Upriličeno je narodno veselje uz izvornu muziku, a vjernici i drugi posjetioci mogli su popiti čašu kuhanog vina. U ponoć je u hramu Svetog Ilije Proroka služena i božićna liturgija uz lomljenje česnice u kojoj je, po tradiciji, bio sakriven zlatnik.









N.Br./maglaj.net