Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Iz KJD Maglaj pozvali da se prijave svi oni koji bacaju smeće u potok Čila (FOTO)

img

I pored kontejnera, smeće završi u potoku

Ni veliki kontejner, ni uređen pristup, nekima nije dovoljno da se odgovornije ponašaju prema svojoj okolini pa kućno smeće čak i građevinski otpad bacaju u potok koji se nalazi svega nekoliko metara od kontejnera. Situacija koju smo zatekli  u Starom gradu, tačnije Gornjoj mahali je pravo razočarenje. Potok Čila pun je kućnog smeća, građevinskog otpada, odjeće, obuće, granja i čega sve ne. I kontejner je tu, ali nekima je izgleda puno lakše smeće baciti u potok.

Zašto to rade, teško je dokučiti. Iz KJD Maglaj pozvali su savjesne građane da prijave sve one koji na nepropisan način odlažu otpad. Hamdija Kendić, iz  Gornje mahale, prisjeća se kako su prije dvije godine nezaposleni demobilisani borci angažovani da očiste korito Čile. Čistili su, priča nam, dvije sedmice od jutra do večeri i sakupili tone smeća. „Samo dan nakon što su završili, u potoku su se opet našle vreće sa smećem. Da vidim da neko baca smeće u Čilu prijavio bih ga pa da mi je i rođeni sin“, priča nam Kendić. Mustafa Zukić upozorava da se smeće baca i po šumama. „Za jačih kiša svo to smeće iz šume dođe do potoka. Da znam ko baca, prijavio bih ali se ne bi svađao ni sa kim“, dodao je Zukić. Komunalci se brinu o čistoći i ovog dijela grada, a među njima je i Kenan Kahrimanović. Za njega smo čuli da je uvijek spreman pomoći. „Opet ćemo očistiti da bude lijepo, ali molim građane da ovo više ne čine. Postavićemo i tablu sa upozrenjem. Nije lijepo a imaju korpe i kontejner“, priča nam Kenan i dodaje. „Nije meni teško od starijih pokupiti smeće i odnijeti do kontejnera. Odem im i do prodavnice. Ja radim s voljom, volim pomagati i ništa mi nije teško“.

Komunalci uskoro u velikoj akciji

Kako smo doznali već za nekoliko dana radnici KJD Maglaj ponovno će početi sa čišćenjem obala i korita potoka Čila. Nakon njihovog vrijednog rada ponovno će biti čisto i uredno. Ali pitanje je do kada.






N.Br./maglaj.net