Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Krizni štab: Na području ZDK nisu zabilježeni slučajevi korona virusa

img

Na području BiH i Zeničko-dobojskog kantona nisu zabilježeni slučajevi oboljelih od korona virusa i apsolutno nema razloga za paniku, poruka je upućena sa današnjeg sastanka kriznog štaba.

Ono što je svima jasno, posebno kada se vidi šta se dešava u susjednim državama, jeste da moramo biti spremni jer samo je pitanje vremena kada će se virus pojaviti i kod nas.

Na sastanku kriznog štaba razmijenjen je niz informacija, te usvojen plan djelovanja u slučaju pojave oboljelih od Korona virusa.

Dogovoreno je, u saradnji sa federalnim kriznim štabom, niz koraka koji bi trebali preduprijediti pojavu oboljenja uzrokovanu Korona virusom, odnosno dati precizne podatke šta pojedinci trebaju raditi u slučaju pojave ovog oboljenja, sa jasno preciziranim nivoima vlasti i odgovornosti, od općina, Domova zdravlja, Kantonalne bolnice Zenica, te kompletnog zdravstvenog sektora“, rekao je predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić.

Određeni su i smještajni kapaciteti za izolaciju oboljelih, a za ove namjene planirana je i nabavka jednog broja kontejnera.

Mi tu dvije stvari moramo razumjeti. Prva, da činimo sve da možemo odgovoriti tom zadatku jer panika nam nije potrebna. Sa druge strane zdravstveni sektor, uz svu ozbiljnost koju nam nameće trenutna situacija, dužan je da se brine i o ostalim bolesnicima“, kaže Jupić.

Iako nisu zabilježeni slučajevi da je neko u BiH i ZDK zaražen korona virusom na tržištu je već prisutna nestašica zaštitnih maski i lijekova.

Mi imamo precizne podatke šta nam treba i trenutno zatvaramo finansijsku konstrukciju i nadam se da ćemo brzo ići u nabavku, odnosno da ćemo učiniti sve ono što bude do nas, iako smo svjesni činjenice da u svijetu vlada velika potražnja, te da je nabavka pod velikim znakom pitanja“, dodao je Jupić.

Ono što može dati najbolje rezultate svakako je pridržavanje preventivnih mjera, prije svega izbjegavanje masovnih skupova i redovno pranje ruku. Sa druge strane, savjetuju u kriznom štabu, ukoliko primijetite bilo kakve simptome gripe telefonski kontaktirajte svog doktora, ograničite kretanje i po mogućnosti ostanite kod kuće.


(RTV Zenica)