Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Graničnoj policiji naloženo da zabrani ulazak u BiH državljanima iz ugroženih zemalja

img

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić naložio je Graničnoj policiji da zabrani ulazak u BiH državljanima iz zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom. S predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom na čelu, danas je organiziran hitan sastanak kojem su pristustvovali entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, a Vijeće ministara BiH se saglasilo da su neophodne hitne i efikasne mjere radi zaštite javnog zdravlja.

Granična policija će nakon dopisa iz Ministarstva sigurnosti BiH potpuno sam uvjeren, sa svojim direktorom Zoranom Galićem i operativnim štabom, kompetentno provesti neophodne mjere zabrane ulaska stranim državljanima s rizičnih područja”, kazao je Radončić.

Dodao je da je u ovakvim situacijama uvijek je bolje napraviti dva koraka više nego jedan korak manje.

"Konstatovana je potreba o donošenju svih neophodnih mjera i radnji radi sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, odnosno koronavirusa, prema zahtjevima entitetskih institucija i u skladu sa preporukama epidemiologa i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

U skladu s ovim, molim vas da odmah poduzmete radnje iz vaših ovlasti i odgovornosti u smislu zabrane ulaska u BiH za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. Ovo se posebno odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Kine, Južne Koreje i Irana“, stoji u dopisu upućenom direktoru Granične policije BiH.


(Patria)