Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Poslovanje kompanije ''Natron-Hayat'' Maglaj u uslovima proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa

img

Od samog početka pojave korona virusa u svijetu i u bližem okruženju firma NATRON-HAYAT  posluje u utežanim uslovima obzirom da je poslovanje vezano za svjetsko tržište. Nakon što je objavljena Odluka o proglašenju stanja nesreće  na nivou BiH i Federacije BiH (17.03.2020.godine i 20.03.2020. godine) uzrokovano pojavom korona virusa, Uprava je u skladu sa objavljenim odlukama i uputstvima nadležnih institucija na nivou BiH ,FBiH i Općine Maglaj, poduzela sve mjere naložene od nadležnih državnih, federalnih i općinskih organa i iste sprovodi na nivou NATRON-HAYAT sa krajnjim ciljem spašavanja zdravlja radnika (izvršena je nabavka zaštitnih maski,rukavica, vrši se distribucija sredstava za dezinfekciju ruku i površina, na ulazima u sve objekte postavljene su dezinfekcione barijere, vrši se dezinfekcija svih prostorija i površina, izdata je naredba o privremenom ukidanju pripreme i distribucije toplih obroka, prilikom podjele suhog obroka obavezna je socijalna distanca od 1,5 m,zabranjeno je okupljanje, zadržavanje u grupi većeg broja radnika i obaveza je poštivanja socijalne distance od 1,5 m prilikom kretanja).

Osim mjera naloženih od strane nadležnih institucija dodatno je na ulazu u NATRON-HAYAT instaliran i pušten u rad tzv „pametni tunel“, sa ciljem dezinfekcije odjeće i obuće radnika.



Sa ciljem bolje kontrole i prevencije od širenja zaraze korona virusom instalirana je termovizijska kamera za detekciju povišene temprature.



Dodatno opterećenje za poslovanje  u ovim uslovima je i to što su u vrijeme proglašenja stanja nesreće na nivou BiH i FBiH u NATRON-HAYAT-u bili u toku remontni radovi. Remontne radove u cilju pokretanja proizvodnje trebali su okončali  specijalisti firmi iz Hrvatske. Obzirom na nastalu situaciju i niza donešenih naredbi o zabranama kretanja preko državnih granica, specijalisti firmi iz  Hrvatska  nisu se mogli vratiti u BiH i završiti započete poslove. Svi napori iz NATRON-HAYAT-a, Opštinskog štaba civilne zaštite Maglaj i Sindikata NATRON-HAYAT-a nisu pomogli da se odobri njihov ulazak. Međutim zahvaljujući našim vrijednim i stručnim radnicima, 15.04.2020.godine,sa 15 dana kašnjenja uspješno je pokrenutna rotaciona krečna peć i stara energetska postrojenja, koja nisu bila kondiciono spremna za rad.

U skladu sa svim prethodno navedenim, u NATRON-HAYAT-u će se nastaviti aktivno pratiti sve preporuke i naredbe koje nadležni organi i relevantne institucije izdaju, interno ćemo redovno nastaviti konrolisati provođenje propisanih mjera kako bismo kao društveno-odgovorna kompanija maksimalno doprinijeli suzbijanju širenja zaraze, prije svega kako bismo sačuvali zdravlje ne samo naših radnike nego i građana šire društvene zajednice i ujedno sačuvali stabilnost radnih mjesta i nastavili sa proizvodnjom.

Obzirom na ukupno stanje u svijetu uzrokovano širenjem korona virusa, u svijetu nepoznatog do sada, niko pa ni mi u NATRON-HAYAT-u  ne možemo garantovati da ćemo uspjeti zaustaviti njegovo eventualno širenje u pogonima NH, iskreno se nadamo, a i poduzimamo sve da se to ne desi.



UPRAVA
NATRON-HAYAT“ D.O.O. MAGLAJ