Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Drljević u Maglaju prokomentarisao ublažavanje mjera u FBiH: ''Ne znam po koji se put desilo da niko struku nije konsultovao''

img

FOTO: N1 BiH

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona danas je ponovo posjetio Maglaj, gdje su dogovorili aktivnosti kako bi ovaj grad što prije sigurno prebrodio krizu.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, komentarisao je  ublažavanje mjera u Federaciji BiH.

"Ne znam po koji se put desilo da niko struku nije konsultovao. Nas epidemiologa i infektologa je premalo i oni bo morali da nas zaista koriste. Svi poduzimaju neke mjere bez ikakve konsultacije sa stručnjacima", kazao je.

Drljević tvrdi da u ovom slučaju nije konsultiran ni Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, niti je konsultiran neko iz kantonalnih ministarstava.

"Znači struka nije uopće konsultirana, nego su ljudi koji su mašinski inženjeri ili nešto, donose te odluke. Druga stvar je da sve te odluke koje se donose, pogotovo tipa policijskog sata, moraju se uskladiti sa Republikom Srpskom. Mi smo jedno epidemiološko područje", istakao je.

Smatra da se isto desilo sa karantinima.

"Gdje su u Federaciji bili u karantinima 28 dana, a u Republici Srpskoj 15 dana. To je nedopustivo. Te mjere moraju biti usklađene i kad se donose, a kad se mjere olabljuju, onda se mora konsultovati struka. Imamo indekse po kojima treba to da mjerimo, kolikom se brzinom šire ti virusi. Ako je on ispod jedan, onda se te mjere olabave, ali ja te indekse nisam nigdje vidio, a ako se približi jedan, ponovo se uvode te mjere", pojasnio je i istakao:

"Kod nas se ne radi tako i krajnje je vrijeme da se s tim prestane."


(N1 BiH)