Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uz redovan posao Miralem Karabegović se okrenuo i poljoprivredi (FOTO)

img

Nema ništa ljepše nego ubrati plod svoga rada

Ovih dana okončan je projekat „Ekologika-Jačanje saradnje između pčelara i voćara u cilju boljih prinosa, te očuvanja pčelinjih zajednica“, koji su za osam mjeseci realizovala Udruženja poljoprivrednika Bijela Ploča i pčelara Maglaj. Organizovano je osam pčelarski i voćarski radionica, a polaznicima je podijeljeno 500 sadnica voća vrijedih 2.000 KM. Prema riječima Miralema Karabegovića, predsjednik Udruženja sa Bijele Ploče, posebno je uspjela škola pčelarstva koju su pohađale i žene i djeca, a svi polaznici dobili su po košnicu i pčelarsku opremu. „Mislim da je projekat imao veliki uticaj na lokalnu zajednicu jer se konstantno se povećava broj članova Udruženja. Sada ih je oko 40, uglavnom mladih pčelara. Sa projektom smo upoznali i učenike osnovnih i srendjih škola te djecu u vrtiću“, kaže Karabegović.

Na imanju rade svi

Karabegović i njegova porodica imaju dobro uhodano poljoprivredno gazdinstvo. Uzgajaju maline, jagode, imaju pčele, plastenik za povrće. Sve je počelo 2014.godine podizanjem malinjaka kako bi se poboljšao i kućni budžet. Imali su malinjak na pet dunuma, ali zbog niske otkupne cijene, sada imaju nasad od tri dunuma, ali su zato posadili jagode. „Od početka maja do septembra imaćemo šta raditi. Porodični je ovo posao i svi su uključeni“, kaže Miralem i dodaje da je nakon početne sumnje podigao i plastenik za povrće. „Bio sam u zabludi. Mislio sa da povrće proizvedeno u zatvorenom nema kvalitet, ali sam se prevario. Zbog promjene klimatskih uslova sve ćemo se više okretati proizvodnji u zatvorenom“, dodaje Miralem.

Nada se da će godina biti medna

Miralem je po zanimanju prosvjetni radnik a i trener mladim nogometašima. Slobodnog vremena je malo, pa posebno naglašava pomoć porodice, oca Nurke, supruge Aide i sinova Danija i Dina. Ovih dana posebno se posvetio i pčelarstvu jer je nakon behara počela bagremova paša. „Ako nas vrijeme posluži u narednih 15 dana, ako bude sučano i toplo, ali i dovoljno vlage, u košnicama bi se mogla naći i koja tegla meda“, nada se Miralem. Na maglajskom području ovog proljeća obrađeno je više poljoprivrednih površina nego radnije. Ljudi, posebno koji su u vrijeme pandemije ostali bez posla, kroz uzgoj povrća i voća vide obezbjedjenje egzistencije za sebe i porodicu. „Ko kod ima svoju zemlju, neka uzgaja osnovno, krompir, luk, grah, paradajz, papriku i krastavac. Nije teško, a nema ništa slađe nego kada ubereš proizvod svoga rada“, rekao nam je Miralem Karabegović na kraju razgovora.









 
N.Br./maglaj.net