Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Na prijedlog načelnika općine i resorne Službe Općinsko vijeće usvojilo set mjera za podršku privrednim subjektima

img

Na prijedlog načelnika općine Mirsada Mahmutagića i Službe za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva Općine Maglaj, Općinsko vijeće je usvojilo set mjera za podršku privrednim subjektima čiji je rad bio privremeno obustavljen naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, osim priređivača igara na sreću.

Set mjera podrazumjeva sljedeće:

1.Oslobađanje od obaveze plaćanja komunalne takse na istaknutu firmu za fizička i pravna lica:

a) Privredni subjekti sa zabranom rada do 25 dana oslobođeni su obaveze plaćanja za drugi kvartal 2020. godine ( period april-juni )

b) Privredni subjekti kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite privremeno zabranjen rad u trajanju do 45 dana, oslobođeni su obaveze plaćanja komunalne takse za istaknutu firmu za drugi i treći kvartal 2020. godine ( period april-septembar )

c) Privredni subjekti kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite privremeno zabranjen rad preko 45 dana, oslobođeni su obaveze plaćanja komunalne takse za istaknutu firmu za drugi, treći i četvrti kvartal 2020. godine ( period april-septembar )

2.Oslobađanje od obaveze plaćanja dijela komunalne naknade za 2020. godinu

a) Pravna i fizička lica kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite privremeno zabranjen rad u trajanju do 25 dana oslobođeni su obaveze plaćanja komunalne naknade za drugi kvartal 2020. godine ( period april-juni )

b) Pravna i fizička lica kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite privremeno zabranjen rad u trajanju do 45 dana, oslobođeni su obaveze plaćanja komunalne naknade za drugi i treći kvartal 2020. godine ( period april-septembar )

c) Pravna i fizička lica kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite privremeno zabranjen rad preko 45 dana, oslobođeni su obaveze plaćanja komunalne naknade za drugi, treći i četvrti kvartal 2020. godine ( period april-septembar )

Ukoliko su privredni subjekti izvršili uplatu naknada kojima se ovim mjerama oslobađaju iste će se tretirati kao akontacija za naredni period, a u slučaju odjave djelatnosti izvršit će se povrat uvažavajući navedene skale.

3.Oslobađaju se od plaćanja zakupa zemljišta za postavljanje ljetnih bašti i tendi ugostiteljski objekti, čiji je rad zabranjen Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite do kraja 2020. godine i to za površine ljetnih bašti koje odgovaraju zakupu iz 2019. godine, a za sve površine izvan toga će biti plaćen zakup u skladu sa ranije donesenom Odlukom Općinskog vijeća Maglaj.

4.Oslobađaju se obveznici naknade za upotrebu taxi stajališta za 2020. godinu, utvrđene Odlukom o općinskim administrativnim taksama i tarifi općinskih administrativnih taksa kojima je zabranjen rad zbog epidemije, a ako su iste plaćene za tekuću godinu, bit će oslobođeni za 2021. godinu.


(maglaj.ba)