Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dan kada je ubijena mladost: 25. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

img

Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio na današnji dan, 25. maja 1995. godine. Tog dana su pripadnici Vojske Republike Srpske s Ozrena ispalili granatu u 20.55 sati na sastajalište mladih Tuzle poznato kao Kapija.

Granata je ubila 71. građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Porodice stradalih na Kapiji i ove će se godine okupiti u Tuzli, a među njima će biti veliki broj roditelja koji su ostali bez djece.

Iz godine u godinu ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kome su stradala njihova djeca, Novak Đukić, izbjegao kaznu, iako je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila "živjeti normalno".

Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55 sati, a zamijenili su ih neizbrisiva tuga i smrt. Oni koji su preživjeli masakr na svoj se način bore sa strašnim posljedicama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje našeg kantona.

S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.


(N1 BiH)