Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježena 27. godišnjica stradanja pripadnika Civilne zaštite iz Danske

img

Povodom 27. godišnjice stradanja pripadnika Civilne zaštite iz Danske, delegacija na čelu sa načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem posjetila je spomen obilježje i položila cvijeće.

Niels Bromand (21) i Jimmi Nyegaard (20)  članovi danske Civilne zaštite imali su zadatak 90-tih godina  da pomognu UN-u i UNHCR-u u dostavljanju humanitarne pomoći u vidu hrane, vode i lijekova stanovništvu Maglaja. Poginuli su 1.juna 1993. godine kod tunela Sikola gdje je i napravljeno spomen obilježje u njihovu čast. Njihova pogibija je i danas najveći gubitak civilnih žrtava od Drugog svjetskog rata za Dance.

„Krenuli su prema skladištu u staroj željezničkoj stanici, kod stare zubne ambulante. Počeli su da ih granatiraju. Oni su izašli iz Maglaja i napravili su krug i došli su na izlaz iz tunela, dva vozila, bijela džipa tih humanitaraca su bila vani, a ostala vozila, kamioni sa humanitarnom pomoći su bili na ulasku u tunel, neko ih je odozgo gađao.  Pogodili su u sam vrh tunela i tada su ubijeni ti mladići. Neke slike nikada neće umrijeti. Umrijet će samo s nama“, kazao je Azur Smajić.

„I ovaj datum budi najteže ratne uspomene. Sjećam se kao pripadnik Armije R BIH, tih dana dešavanja u Maglaju.  Svake godine obilježavamo ovaj datum, kao dan sjećanja na stradanja tih mladića. U tom periodu su oni dopremali humanitarnu pomoć u jako teškom periodu za Maglajlije, posebno, jer 24 dana poslije toga je nastupila teška blokada, koja je Maglajlije držala bez vode, bez hrane, bez struje i mnogo čega“, istakao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.




(maglaj.ba)