Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Nekada najljepši par BiH: Vladimir i Senija Maršiček proslavili Zlatni pir (FOTO)

img

Nekada najljepši par BiH, Senija i Vladimir Maršiček proslavio je 50 godina braka. Uzajamne simpatije rodile su se prilikom svakodnevnog putovanja vozom do Tuzle gdje su pohađali srednju školu, Sena je putovala iz Gračanice, a Vlado iz Lukavca. „Kao i svi momci šetao sam kroz vagone i vidio nju, sjećam se imala je lila džemper. Bila je lijepa, zgodna, sićušna“, prisjeća se Vlado. Zabavljati su se počeli 1966.godine. „Tada je sve bilo drugačije nego danas. Nismo imali puno vremena za sastajanje a i tata mi nije dao izlaziti. Vlado je znao vikendom vozom doći u Gračanicu, mahnuti mi kroz prozor i vratiti se u Lukavac“, priča nam Sena o tim godinama. Iako vrlo različiti po temperamentima, shvatili su da žele provesti život skupa. Uslijedila je prosidba, pod maglajskim platanima uz prsten, cvijeće i poklone. „Prosidba je bila vrlo romantična, mislim da je bilo i suza“, kazala nam je Sena.

Svadba za hiljade gostiju

Svoju svadbu pamtiće zauvijek. Vjenčali su se u Sloveniji zajedno sa još 12 parova iz republika ex Jugoslavije ali i Austrije, Švicarske, Italije, Švedske, Norveške i Nizozemske. Oni su izabrani da budu predstavnici BiH na manifestaciji koja je organizovana u Skenderiji. Dobili su najviše glasova kao najljepši par. Samo vjenčanje bilo je u okviru manifestacije „Kmečka ohcet“, odnosno „Seljačka svadba“ koja je u Sloveniji bila vrlo interesantna i turistički. Svadbenu povorku, pišu tadašnje novine, u Ljubljani je pratilo je 70.000 ljudi. Kumovi su im bili par iz Švicarske, a na svečanom ručku okupilo se 7.000 zvanica.



Obišli smo znamenitosti Ljubljane, okolna sela, mladenke su pokazale da li znaju kuhati, raditi na njivi, a mladoženje su kočijama obilazile pivovare i vinarije, učili kovati“, prisjeća se Vlado. U Maglaju su se 'skrasili' i žive sve ove godine. Penziju su zaradili u Natronci. U braku su stekli dvoje djece Sanju i Damira, a i oni imaju svoje porodice. Sanja i njen suprug Fuad imaju sina Denisa, a Damir i Aida imaju dva dječaka Adina i Amara. Ljubav, poštovanje, tolerancija, njihov je recept za sretnih 50. „Uvijek smo se dobro slagali. Ja sam se godinama bavio rukometom, bio i trener, a Sena se brinula o djeci. Slavili smo sve jubilarne godišnjice“, kaže Vlado, a Sena dodaje. „Prevaziđe ljubav se, u ovih 50 godina nije bilo dana da smo bili tužni, jedino kada smo gubili naše najmilije“.

Dvije proslave „Zlatnog pira“

Jubilej su proslavili u Gračanici i Maglaju, gdje su okupili svoju rodbinu i prijatelje. Nažalost, pandemija im je poremetila planove da godišnjicu proslave u Ljubljani i Portorožu gdje su se vjenčali i bili na bračnom putovanju. Sada žele samo da ih i dalje zdravlje dobro služi, da uživaju u djeci i unucima i malim, sitnim radostima penzionerskog života.












N.Br./maglaj.net