Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Evropska unija donirala dva respiratora Kantonalnoj bolnici Zenica

img

Evropska unija donirala je dva respiratora Kantonalnoj bolnici Zenica ukupne vrijednosti 88.000 maraka.

Ova donacija je u sklopu sporazuma potpisanog od strane kantonalne Vlade i UNDP-a za nabavku medicinske i zaštitne opreme.

"Zeničko-dobojski kanton je do sada dobio donacija u vrijednosti oko 365.000 maraka i to realizujemo preko našeg partnera UNDP-a. Evropska unija će nastaviti pružati podršku cijeloj zemlji. Mi smo svjesni potreba i do sada smo opredjelili sedam miliona eura pomoći. Dio je već isporučen, a ostalo ćemo isporučiti u narednim mjesecima“, kazao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU.

Zdravstveni sistem Zeničko-dobojskog kantona od početka pandemije radi na nabavci respiratora, međutim, zbog stanja na svjetskom tržištu to je išlo malo teže.

"Ova dva respiratora iz Evropske unije će biti od velikog značaja za Kantonalnu bolnicu Zenica. Svi smo svjedoci pogoršanja epidemiološke situacije i da to neće ići lako kao što su mnogi mislili. Mi ćemo sa izgradnjom intezivne njege i sa novim respiratorima biti spremni i svaka ovakva pomoć je dobrodošla i mi smo zahvalni Evropskoj uniji“, istakao je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Doktor Skomorac je naglasio da je bolnica pokušala nabaviti sedam respiratora, te da očekuje u ponedjeljak isporuku dva, dok preostalih pet kako je rekao dobavljač ne može isporučiti.



(RTV Zenica)