Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Mladi Novošeherlija Amar Herceg stekao zvanje hafiza: Želja mu je biti imam i posvetiti se izučavanju Kur'ana (FOTO)

img

Nekako je u sjeni pandemije, ostao veliki uspjeh jednog mladog čovjeka, Amara Hercega (20) iz Novog Šehera kod Maglaja koji stekao časnu titulu hafiza Kur'ana. Polaganje pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Amar je počeo krajem marta, a 6.aprila proučio je posljednja dva džuza Kur'ana.

Njegov trud se isplatio

Amar je u Novom Šeheru završio osnovnu školu, a u Sarajevu Gazi-Husrevbegovu medresu. Sada je student na Fakultetu islamskih nauka, imamski smijer. Želja mu je, priča nam, baviti se ovim poslom, jer može učiniti dosta haira, ali i više se posvetiti Kur'anu i njegovom proučavanju. „Vjera jeste važan segment moga života, a počeo sam je ozbiljnije praktikovati od sedmog razreda. Te godine ispostio sam ramazan, više bio u džamiji, a kod kod Rahman ef.Skejića završio sam sufaru. Tada sam i osjetio želju da se posvetim učenju Kur'ana napamet“, priča nam Amar. U drugom razredu medrese ozbiljnije se posvetio hifzu. Počeo je učiti kod hafiza Hidajeta ef.Talića, a nastavio kod hafiza Dževada Hrvačića, za kojeg kažu da je jedan od najplodonosnijih bh muhaffiza. Učenje Kur'ana završio je sredinom prošle godine i počeo se pripremati za polaganje pred Komisijom. „Noć prije nego sam učio dva poslednja džuza nisam uopšte spavao. Taj osjećaj se ne može opisati, bilo je i treme, a kada sam učio zadnje ajete emocije su me preplavile jer sam bio svjestan da se moj trud isplatio“, prisjeća se hafiz Amar. Bilo je, priznaje i teških trenutaka, ali savjeti njegovog muhaffiza davali su mu snagu.



Nikada nisam razmišljao da odustanem jer sam imao cilj da postanem hafiz Kur'ana“, priča nam i nastavlja. „Biti hafiz velika je čast i odgovornost. Hafiz bi trebao svoj život uskladiti sa Kur'anom, a ponašanje bi trebalo da se razlikuje od 'običnih' ljudi. I Muhamed a.s. je rekao: 'Najbolji među vama su oni koji nauče Kur'an napamet i druge podučavaju Kur'anu'. Velika je i odgovornost ne zaboraviti naučeno“, ispričao nam je hafiz Amar. Cijela Amarova porodica jako je ponosna na njega, a dobio je i brojne čestike prijatelja i džematlija. Želja mu je da svoj život uskladi sa hifzom, posvetiti se fakultetu, ali nastavlja proučavati Kur'an. Mladima je poručio da ako imaju cilj u životu neka idu ka njemu i nikada ne odustaju, da budu uporni, jer svaki se trud isplati.

 Maglaj ima šest hafiza

Maglaj sada ima šest hafiza, a to su: hafiz Hidajet-ef. Talić rodom iz Kaknja, hafiz Nermin-ef. Ibrahimović, kurra-hafiz Admir Husić, hafiz Maid-ef. Ibrahimović, hafiz Edin Hamzić i hafiz Amar Herceg.

 
N.Br./maglaj.net