Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

ZDK dobio testove za koronavirus

img

Broj oboljelih od koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu bliži se broju od 1.900 ljudi, a trenutno je aktivnih 400 slučajeva zaraze – rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva dr. Adnan Jupić.

Specifikum ZDK-a je da mi praktično od marta, od prvog slučaja oboljenja u FBiH koji je zabilježen u Zenici, imamo kontinuirani ali umjereni porast oboljelih, što pokazuje da je Krizni štab odigrao značajnu ulogu i postigao uspjeh u smislu usporavanja širenja pandemije, tako da uprkos velikom broju pacijenata možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom”, rekao je Jupić.

Ponovio je da se zdravstveni sektor suočava sa dva problema, prvi je nedostatak i zamor zdravstvenog kadra, a drugi problem je stalni manjak testova za koronavirus, koji se rješava “malo po malo”. Potvrdio je da je Zeničko-dobojski kanton dobio od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO/SZO) donaciju od 6.000 testova, koji će biti podijeljeni Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj. Jupić je istakao da je na taj način, uz 1.500 testova koji su ranije nabavljeni sredstvima Vlade ZDK preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP),riješen problem testova za jedan kraći period.

Već danas smo preduzeli aktivnosti na nabavci nove količine testova koji bi zadovoljili naše potrebe do kraja godine, a u tom smislu smo imali konstruktivan dogovor s premijerom Ganićem i dijelom Vlade i ja sam optimista”, rekao je Jupić.

Zeničko-dobojski kanton je od izbijanja pandemije koronavirusa uspio opremiti dvije PCR laboratorije koje su certificirane, u Zenici i Tešnju, a nedavno je kupljena dodatna oprema koja omogućava povećanje kapaciteta testiranja. Međutim, ministar Jupić upozorava da se testiranja moraju vršiti racionalno.

Imamo kapacitete da testiramo veliki broj potencijalnih pacijenata, ali i dalje nemamo dovoljno testova. Na dobrom smo putu da riješimo i taj problem i mislim da ćemo vrlo brzo moći konstatovati da ćemo moći zbrinuti sve pacijente sa područja ZDK, pa čak i pomoći drugim kantonima”, rekao je Jupić.


Press služba ZDK