Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ričardsonovi se skrasili u Maglaju: Ovdje se osjećamo dobro došlo!

img

Početkom godine mnogi su upoznali nove stanovnike Maglaja, porodicu Ričardson (Richardson) i njihovu saradnicu Susan Sanders (Saunders) iz Amerike. Tada su organizovali zimsku radionicu engleskog jezika koja je izazvala veliko interesovanje. Od tada je prošlo devet mjeseci, pandemija je svima pa i njima poremetila planove. Ali, tu su, sa novim sadržajima za djecu, omladinu i odrasle koji su počeli sa prvim danima oktobra. U centru Maglaja, u jednom poslovnom prostoru koji je uređen kao dnevna soba, počeli su sa radionicama engleskog jezika sada pod imenom „DVOR“ Maglaj. „Nakon što smo živjeli u Sarajevu, prošle godine smo kupili kuću u Maglaju i tu smo se skrasili sa djecom. Ejden (Ayden), Karson (Carson) i Mejsi (Macie) pohađaju školu na engleskom u Sarajevu, ali idu i u jednu osnovnu školu u Maglaju. Nije im lagano, ali svi su tako ljubazni, učitelji, učenici, naše komšije i zahvalni smo im na tome“, priča nam Kristen (Christen) Ričardson.

 

Kupili kuću u Starom gradu

 

Prije blizu tri godine Ričardsonovi su iz grada Athens (Georgia) došli u Sarajevo. Džimi je bio profesor na Unverzitetu, a Kristen je profesorica španskog jezik. Prema važećim bh zakonima, da bi mogli raditi, morali smo imati nekretninu u vlasništvu. Tako je počela potraga za kućom i gradom u kojem bi se na neki način skrasili. „Kada smo došli u Maglaj, osjetila sam nešto posebno u srcu. Život u ovom gradu mi je kao božiji dar“, priča nam Kristen, a Džimi posebno hvali komšije, njihovu ljubaznost ali i svih Maglajlija. Osvojili su ih i odličnim bosanskim jezikom.

Veliki interes djece i omladine za radionice engleskog jezika

Sa polaznicima radionica engleskog jezika rade certificirani nastavnici. Puno radionica je besplatno, a ima ih i na komercijalnoj osnovi. „DVOR je organizacija za opće dobro i edukaciju. Radimo projekte koji su vezani za obrazovanje, ali i humanitarne projekte. Glavni ured je u sarajevu, a uskoro otvaramo kancelarije u Tuzli i Maglaju. Želimo sarađivati sa kulturnim ali i obrazovnim institucijama“, pojašnjava Džimi. Sa djecom radi i Susan Saunders. „Uz Džimija i ja ću biti učiteljica, a za učešće u radionicama sasvim se jednostavno prijaviti, na FB DVOR Maglaj. Svako može naći nešto za sebe“, dodaje Susan. Naši sagovornici usko sarađuju sa evanđeoskom crkvom koja svoje sjedište ima u Sarajevu i koja je puno pomogla Maglajlijama nakon katastrofalnih poplava, ali i tokom pandemije. „Sarađujemo sa crkvom i pastorom Saša Nikolinovićem i mogu reći da sam ja u Maglaju kao ambasador. I dalje želimo realizovati ovdje brojne sadržaje“, dodala je Susan. U Maglaju polahko puštaju korijenje, ali nedostaje im i domovina. „Nedostaje mi tamošnja klima, neka hrana ali posebno porodica“, kazala nam je Kristen.

 
Polaznici prezadovoljni

Polaznici radionica su jako zadovoljni. „Sretan sam zbog prilike da usavršim engleski jezik koji učim i u školi. Večeri kada igramo zabavne igre su posebno interesantne“, rekao nam je Amar Mehinagić. „Pohađati radionice je divno iskustvo, a u današnje vrijeme jako je važno znati strane jezike“, dodala je Alma Hadžić.


N.Br./maglaj.net