Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Održana press konferencija povodom obilježavanja Mulabdićevih dana kulture

img

U prostorijama Biblioteke u Maglaju, održana je press konferencija s ciljem predstavljanja programa 18. Mulabdićevih dana kulture. Direktorica ustanove Nina Bunjevac Salkić predstavila je bogat sadržaj ovogodišnje manifestacije koja je, prema njenim riječima, prije svega posvećena očuvanju djela i imena Edhema Mulabdića.

„Ova manifestacija posvećena je prije svega sačuvanju djela i imena Edhema Mulabdića, Maglajlije, prvog bošnjačkog romanopisca, noveliste, ali i značajnog prosvjetitelja. Možda je ta njegova prosvjetiteljska uloga čak i najveća, jer je upućivao narod na red, rad i učenje, a to je ono što donosi dobro svima. Osim očuvanja tradicije, Mulabdićevi dani kulture imaju i ulogu da nas upoznaju sa najaktuelnijim dešavanjima u bosanskohercegovačkoj književnosti, književnoj kritici, tako da se svih ovih godina kroz Maglaj prošetao veliki broj značajnih književnika. Ove godine će biti malo drugačije zbog utjecaja korona virusa i zbog posebnih uvjeta u kojima se sve mora organizirati, ali se nadam da će učešće građana, a  posebno mladih biti zapaženo. Mulabdićeve dane kulture počinjemo 28.januara na godišnjicu smrti Edhema Mulabdića i počinjemo otvaranjem jednog kutka, jednog Odjeljenja u Biblioteci, a koje će biti namijenjeno licima slabog vida, odnosno slijepim i slabovidnim licima. Ovo radimo u kontaktu sa Bibliotekom za  slijepa i slabovidna lica u BiH i oni će nam dati u trajno vlasništvo određeni broj knjiga u različitim formatima koji su dostupni za čitanje slijepim i slabovidnim. Želimo biti ta spona između svijeta kulture i njihovog svijeta, te omogućiti da što lakše dođu do takvih publikacija“, kazala je direktorica Bibolioteke Nina Bunjevac-Salkić.

Zbog trenutne situacije sa korona virusom, direktorica ističe da je manifestacija podijeljena u dva dijela: „Mi smo zbog specifičnih uvjeta rada podijelili manifestaciju u dva dijela. Drugi dio bio bi realiziran u septembru i oktobru, kako bismo što više sadržaje približili našim sugrađanima i dobili nekako na vremenu između svih ovih dešavanja. Svi sadržaji koje budemo realizirali bit će dostupni na našem youtube kanalu i na facebook stranici, tako da će svi naši sugrađani i one koje bude zanimalo, moći pogledati.“

 „Početkom februara slijedi promocija našeg novog izdanja zbirka novela Na obali Bosne. Dakle, Mulabdićevo treće djelo koje mi radimo u vidu reprinta i tada će se pojaviti zapravo izabrana djela Edhema Mulabdića. Objedinit ćemo ove tri knjige koje štampamo, tako da će našim građanima biti dostupno i u onom lijepom pakovanju u kutiji i sve te knjige će biti u tvrdom uvezu. Mislimo da mi Mulabdiću dugujemo bar toliko da ta izabrana djela čuvamo i da uvijek i ponovo predočavamo našim mlađim generacijama. Planirali smo ovu knjigu predstaviti u više gradova u našem kantonu, tako smo za sada dogovorili promocije u Kaknju, Žepču i Tešnju“, naglasila je direktorica Bunjevac-Salkić.


(maglaj.ba)