Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Radnici Komunalnog javnog društva Maglaj počeli sa uređenjem Borika (FOTO)

img

Nekada omiljeno izletište Maglajlija danas propada

Borik, nekada omiljeno izletište Maglajlija, odavno to više nije. Borik danas je mjesto gdje se odlaže različit otpad ali i mjesto na kojem se u noćnim satima okupljaju osobe koje devastiraju ovo područje. Radnici Komunalnog javnog društva (KJD) Maglaj prošle sedmice počeli su sa uređenjem izletišta da bi koliko-toliko spremno dočekalo prve proljetne dane. Ko zna možda se neko odluči da slijedi njihov primjer.

Izletište Borik propada

Devastirano, zapušteno, tužno, ovako najčešće izgleda područje izletišta Borik. Restoran ne radi već nekoliko godina, a crnogorična šuma i dalje obolijeva. Područje Hasanbegove vodice, odnosno spomen-česme podignute u čast Edhema Mulabdića, najčešće je zatrpano smećem i izraslom vegetacijom. A onda su se radnici KJD uhvatili u koštaca sa hrpama smeća i divljom deponijom na Babovači, nekada popularnom sankalištu. „Ma strašno je bilo koliko smo smeća zatekli. Očistili smo česmu i područje oko nje, zagradili smo prilaz da se više ne može autom doći. Što je do nas, uradićemo koliko možemo. Pozivamo one koji vole Borik da daju svoj doprinos. Ide lijepo vrijeme, valjda se neko i odazove“, ispričao nam je Sejo Hasančić, radnik KJD Maglaj. Prema riječima Mehmeda Bradarića, direktora KJD, društvo je još prije nekoliko godina „izašlo“ iz Programa redovnog održavanja higijene i zelenih površina. „Borik nije u ovom Programu održavanja, ali prolazeći ovuda primijetio sam kakvo stanje. Mnogi smo emotivno vezani za Borik i teško je gledati njegovu devastaciju. Mnogo toga se lijepog može uraditi na ovom području, mi smo tu da pomognemo. U planu nam je postaviti i nekoliko klupa da se šetači mogu odmoriti. Valjda će nakon naše akcije svijest kod pojedinaca proraditi pa da će prestati odlagati smeće i građevinski otpad“, dodao je Bradarić.

Poziv eko udruženjima

Sredinom 2019. godine grupa penzionera počela je da uređuje Borik, posebno područje oko spomen-česme. Medjutim, čini se da će sve ostati i dalje samo na sporadičnim akcijama pojedinaca i grupa. Područje Borika treba i zaslužuje dugoročnije rješenje, a tu bi nevladin sektor koji u svom nazivu ima prefiks EKO trebao poduzeti neke konkretnije mjere.






N.Br./maglaj.net