Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Iz KJD Maglaj opet apelovali na svijest i savjest građana (FOTO)

img

Trude se radnici Komunalnog javnog društva (KJD) Maglaj da grad bude čist i uredan, a podršku im daju građani koji na propisan način odlažu otpad i smeće. Sliku Maglaja, kao jednog od najurednijih gradova u regiji, kvare primjeri nesavjesnih građana, od bacanja smeća gdje se stigne do namjernog prevrtanja kontejnera i njihovog paljenja.


U kutije za papir neki bacaju i otpad iz domaćinstva

 

U ulici Abdulaha Mahmutagića tako je neko od stanara iz stubišta iznio kartonsku kutiju namjenjenu za prikupljanje papira i kartonske ambalaže. Kutija je ostavljena kod kontejnera, a bila je puna različitog otpada. Kartonske kutije u stubištima postavljene su radi lakše selekcije ove vrste otpada. „U gotovo sve zgrade postili smo kutije za prikupljanje papira i kartonske ambalaže. Neki stanari su vrlo savjesni, a u nekim kutijama nađamo sve i svašta. Kutije se prazne redovno petkom, a prikupljeni papir i kanton predaje se 'Natron-Hayatu'. Nisu to neke velike količine, ali reciklira se ova sirovina“, Mehmed Bradarić, direktor KJD Maglaj i dodao da se ostale sekundarne sirovine, staklo ili plastika, razdvajaju u krugu preduzeća.



Komunalci su u nekoliko navrata čistili otpad koji pojedinci bezobzirno bacaju na javne saobraćajne površine što je zabranjeno odlukom o komunalnom redu i sanitarnom minimumu Općine Maglaj. Tokom sezone grijanja česta su zapaljenja kontejnera. Posljednju intervenciju zbog zapaljenog kontejnera u ulici Civilnih žrtava rata vatrogasci su imali u petak. Iz KJD po ko zna koji put zamolili da se ložionički pepeo i šljaka odlažu na uređene prostore namjenjene u te svrhe, kako bi se spriječilo izazivanje požara zbog neadekvatnog odlaganja.







N.Br./maglaj.net