Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Velika akcija u selu Oruče kod Maglaja (FOTO)

img

Već 20 dana u Oručama traje velika akcija. Betonira se put prema šehidskom i mjesnom mezarju, podiže potporni zid. Rade stari i mladi, a sredstva su osigirali mještani, donatori i naravno dijaspora. Radi se srcem za dobro svih mještana Oruča.

Da se završi projekat potrebno još oko 6.000 KM

Puno problema riješiće se novim putem, jer stari je bio gotovo neprohodan kao i jedan manji most. Na mjestu gdje je nekada bio stari most, sada je podignut betonski, izravnan je plato prema mezarju, osiguran je prostor za parkiranje automobila, podiže se potporni zid. Nije lahko, vidjeli smo i sami. Na jednom kraju gradilišta mještalica i materijal, beton se onda tačkama tovari na prikolicu motokultivatra i vozi do mezarja. Puno je toga urađeno u Oručama u proteklim godinama, od izgradnje spomen-česme, sportskog poligona, puta pa do ulične rasvjete. Na red je došao i ovaj put. Kako se procjenjuje cijeli projekat koštaće oko 16.000 KM, a do sada je zahvaljujući dobrim ljudima koji vole ovaj kraj osigurano desetak hiljada. „Mislili smo betonirati 50-tak metara puta, međutim kako su se pojavili donatori, radimo više. Para ima za betoniranje stotinjak metara puta i 80 metara potpornog zida. Urađen je i most i sanirano manje klizište. Nadamo se da će se u projekta uključiti općina i načelnik Mahmutagić i pomoći sa svoje strane koliko mogu“, rekao nam je Esad Džanić, povjerenik MZ Oruče i naglasio da će putem mještani lakše do poljoprivrednog zemljišta, ali i svojih šuma. „Hvala svim mještanima koji su pomogli projekat, ne samo sa područja Oruča nego i drugih naselja, hvala i našoj dijaspori“, dodao je Džanić.




Na putu složno radi više generacija

 

Rade na putu stari i mladi a zatekli smo i starog aktivistu u mjesnoj zajednici Mustafu Mašića. „Pomažem u svim aktivnostima u mjesnoj zajednici, uvijek sam na raspolaganju za doboro svih mještana Oruča. Hvala svima koji su pomogli ovaj hair posao, a posebno hvala Salki Hajdiću i njegovoj firmi koji nam je pomogao kao stručno tako i finansijski“, dodao je Mašić. Kako smo doznali, u planu je proširenje mosta na raskrsnici puta Ravna-Oruča. U posljednje vrijeme povećala se frekvencija vozila posebno prema naseljima tešanjske općine, most je uzak i neadekvatan za sobraćaj. U cilju bezbjednijeg odvijanja saobraćaja planira se njegovo proširenje te izgradnja pješačke staze.






N.Br./maglaj.net