Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uskršnje vrijeme u Maglaju: ''Živimo u nadi i vjeri da će i ovo proći!''

img

Kršćani su u iščekivanju njihovog najvećeg blagdana Uskrsa. I ovaj Uskrs vjernici dočekuju u specifičnim uslovima pandemije. „Živimo u nadi i vjeri da će i ovo proći“, rekao nam je u razgovoru vlč. Franjo Tomić, maglajski župnik i vjernicima poželio Uskrs ispunjen nadom, radošću i svakim blagoslovom.


U Svetištu postavljen i Isusov grob

Svetište Lopolda Mandića blagdanski je dekorisano. Pored reljefa posljednje večere, koji se nalazi na oltaru, tu je i prikaz Kalvarije, Isusov grob kao i slika Uskrsnuće, rad župljanina i vrsnog slikara Alojzija Gašparevića-Gaše. „Zahvaljujem Bogu, našem Gaši, župljanima i prijateljima koji su nas podržali u ovoj našoj ideji. I prije je u Svetištu, u povodu Uskrsa postavljan Isusov grob i on se nalazio ispred oltara. Međutim, bio je malo nesrazmjeran u odnosu na cijelu crkvu. Gledajući slike iz Svete zemlje, gdje je po predanju bio Isusov grob, naš Gašo se potrudio da napravi novi prikaz groba, vrlo slikovit, pun simbolike i značenja, počev od bršljana, vječnog svjetla pa do tabernakula. Sve skupa u nama pobuđuje vjeru i razmišljanje o prolaznosti života ovdje na zemlji“, kazao nam je vlč. Tomić.

Župnik Tomić je vjernicima uputio i tradicionalnu uskršnju poruku

Ovo je već drugi Uskrs koji nas sa strožom ili blažom izolacijom poistovjećuje sa apostolima nakon Kristova raspeća i uskrsnuća. Apostolska samovoljna izolacija zbog straha, trajala je 50 dana, sve do silaska Duha svetog na njih. Nešto slično kao apostoli, zajedno sa svim drugim sugrađanima, doživljavamo svi skupa situaciju zatvorenih vrata. Strah u sadašnjosti i preplašenost za budućnost. Međutim, ni strah, ni izolacija, ni ograničenost kretanja ne trebaju imati zadnju riječ u životima ljudi. Zadnju riječ treba imati vlastito obraćenje, preobraženje, korigiranje vlastitog životnog ponašanja. Vjera u uskrslog nije uzdizanje iznad ostalog dijela čovječanstva, nego nam ta vjera usred ove i ovakve neizbježne patnje, utemeljuje nadu da se patnja može nadvladati. U svima ovim nedaćama i strahu i nama Isus dolazi kao apostolima sa riječima: 'Zašto se prepadoste, zašto vam sumnje obuzimaju srce?', prenos nam Sveti Luka. Stoga nedajmo duhu vremena da nam istjera Isusa, da nam istjera nadu iz srca. Posegimo za Biblijom, kako bi nam Božija riječ bila pzutokaz“, poručio je vjernicima vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe. Pored vazmenog bdijenja u subotu, u nedjelju će u Svetištu Leopolda Mandića biti služene uskršnje mise.


N.Br./maglaj.net