Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Radnici KJD Maglaj teško staju u kraj bezobzirnim pojedincima: Neodgovorni i dalje nepropisno odlažu otpad (FOTO)

img

Radnici Komunalnog javnog društva Maglaj godinama se bore protiv bahatih i nesavjesnih pojedinaca koji odlažu otpad na nepropisan način i tako stvaraju divlje deponije gotovo na svim područjima maglajske općine. Dosta divljih deponija je uklonjeno, ali sav napor komunalaca ponekad izgleda kao borba sa vjetrenjačama, jer svjedoci smo stvaranja novih divljih deponija ali i primjera nepropsnog odlaganja kabastog otpada. Posljednji takvi primjeri su Stari grad i Ošve.


Za desetak maraka problem mogao biti riješen

U Starom gradu, uz regionalni put, na lokaciji koju mnogi nazivaju kod Kestena, uz dva kontejnera neko je nepropisno odložio velike količine kabastog otpada, odnosno starog namještaja. Nažalost, i pored svog truda koji su komunalci uložili na čišćenju obala rijeke Bosne, pa i na ovom području, i sama obala je zatrpana smećem, od pokošene trave, do kućnog otpad i piljevine. Kako smo saznali, u KJD Maglaj imaju pouzdana saznanja o tome ko je nepropisno odložio otpad u Starom gradu, pa će cijeli slučaj prijaviti nadležnoj inspekciji i očekuje sankcije u skladu sa zakonom. „Svi građani bi trebali biti i eko policajci“, poručuje Mustafa Bešić, komunalni redar.

Trudimo se i radimo da nam Maglaj bude što ljepši, ali ovako zaista više ne ide. Kada god dolazimo na posao ne znamo šta ćemo zateći na terenu. Nemoćni smo bez podrške građana“.  Za nekih desetak maraka cijele ove situacije ne bi ni bilo. Naime, toliko bi koštalo da se kabasti otpad odveze na Nekolj vlastitim prijevozom, ili da se plati KJD Maglaj da to učini.

Kontejner na Ošvama biće uklonjen

Na Ošvama situacija još gora. Pored puta koji vodi do Planinarskog doma, postavljen je veliki kontejner za prikupljanje kućnog otpada. Smrad koji se širi na ovom području nemoguće je opisati, jer ovdje je bačeno aplolutno sve,  od animalnog do kućnog otpada. Nakon ove posljednje bruke i sramote za sve koji su smeće bacali na ovom području, postavljeni kontejner u Misurićima pored puta za Ošve biće uklonjen, prostor očišćen od smeća i ograđen, jer, očigledno, kontejner više nema svoju svrhu.

Slična situacija je i na području Parnice. I ovdje se ponovno stvara divlja deponija, koja je jednom već očišćena. Ponovno se radi o samim  mještanima, ali i onima sa područja Rječice koji na putu do grada ovdje bacaju smeće. I šta reći na kraju. Sramota je ovo svih nas i naše ogledalo. Sramota za one koji bacaju, ali i za one koji sve vide, a šute! Ovakve i slučne slučajeve možete prijaviti komunalnom redaru putem telefona 061 619 543 ili u prostorijama KJD Maglaj.







N.Br./maglaj.net