Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uz Svjetski dan zaštite okoliša: Podijeljeno 200 platnenih cekera, u Donjem Ulišnjaku uklonjena divlja deponija (FOTO)

img

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je i u Maglaju i to sa dvije kampanje. Obje su realizovane u okviru EKO HUB Maglaj i Projekta „Misli o prirodi“ Udruženja „Fojničani“. Duboko svjesni pogubnosti plastike po prirodu, udruženja „Fojničani“ i „Cicmanka“ iz Novog Šehera podjelom 200 platnenih cekera u tržnom centru Bingo pokušali su podići svijest građana na viši nivo.

Ovo je bila i finalna aktivnost zagovaračke kampanje „Reci ne plastici“ koja poziva na prestanak korištenja plastike za jednokratnu upotrebu. „Ove platnene cekere žene su neumorno šile tokom prošle godine, a za podjeli smo čekali samo povoljnu epidemiološku situaciju. Hvala i komaniji 'Bingo' koja se pokazala kao vrlo društveno odgovorna kompanija“, rekao nam je Davor Šupuković, sekretar Udruženja „Fojničani“.



Zadovoljstvo zbog saradnje sa Udruženjem „Fojničani“ nije krila ni Kada Meškić, predsjednica Udruženja „Cicmanka“ Novi Šeher. „Drago nam je da smo ovim platnenin cekerima barem malo pomogle da se zaštiti priroda“, poručila je Meškić.

Umjesto deponije mjesto za odmor

Vrijedni su bili i članovi Kluba esktremnih sportova (KES) „Jastreb“ pa je tako na mjestu divlje deponije u Donjem Ulišnjaku sada mjesto za odmor. „Uz mjesno mezarje decenijama se gomilalo smeće i stvarala divlja deponija. Mi smo i ranije uklanjali to smeće, a sada smo otišli i korak dalje. Ponovno smo uklonili smeće, a bilo ga je za cijeli kamion. Očistili smo lokalni potok od nanosa, produbili korito zbog plavljenja, a nanos smo iskoristili da uredimo mjesto za odmor. Komunalno javno društvo nam je doniralo klupu i kantu za smeće, a „Fojničani“ nekoliko eko natpisa da upozorimo o zabrani bacanja smeća. Od građana očekujemo da cijene naš rad i trud“, ispričao nam je Selver Mahmić, predsjednik KES „Jastreb“.



Divlja deponija koja se decenijama nalazila uz mjesno mezarje je uklonjena, a poruka za kraj bila bi jednostavna: poštujte i cijenite tuđi rad za opšte dobro. I naravno, kada naredni put krenete u prodavnicu ponesite sa sobom platneni ceker, a ako ga nemate, plastičnu vrećicu ipak koristite više puta.










N.Br./maglaj.net