Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Organizovan kamp za mlade ''Nešto među nama'': Kamp na Brezicima okupio mlade iz Doboja, Žepča i Maglaja

img

Udruženje mladih „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“, uz podršku lokalnih vlasti, organizovalo je prvi kamp za mlade pod nazivom "Nešto među nama". Kamp u Eko centru Živkovići, na planini Ozren, zbližio je 40-tak mladih ljudi iz Maglaja, Žepča i Doboja.

Nezaboravna tri dana trajno će podsjećati i drvo prijetaljstva koje su zajednički zasadili. Mladi su razbijali predrasude, sklapali prijetaljstva, bolje se upoznavali, a koliko im je bilo lijepo govori i to da jedva čekaju nastavak kampa koji se organizuje na Ošvama u julu mjesecu. „Jedna od glavnih tema bila je naša budućnost, ali nismo izostavili ni faktor prošlosti, pričali smo o tome šta se dešavalo na ovim prostorima ne tako davno, ali ne iz perpektive da mrzimo jedni druge. Nema razloga da se ne volimo, a to smo mi i dokazali u protekla tri dana, pa živimo jedni od drugih po 20 kilometara. Mladi nisu problem ove zemlje, problem su političari“, rekao nam Maglajlija Danis Bradarić.

Organizovan pohod na Kraljicu

Na oko 600 metara nadmorske visine učesnici kampa uživali su u prelijepoj prirodi i ambijentu eko centra, družili se i razgovarali sa predavačima o razbijanju predrasuda, antifašizmu juče i danas, o ustanku na Ozrenu u Drugom svjetskom ratu ali i periodu agresije na BiH, govorilo se o ulozi žena u društvu nekada i danas, učili su mladi o topografiji, snalaženju i preživljavanju u prirodi i popeli se na Kraljicu, najviši vrh Ozrena. Slobodno vrijeme provodili su uz logorsku vatru i gitaru i svi pohvalili domaćine u Brezicima, Ratka i Jasminku Živković. „Zbog pandemije dugo već nije bilo edukacije ni kampova, tako da nam je ovo svma vjetar u leđa“, kazala nam je Vanja Tanasić iz Doboja. Ivana Karimović iz Žepča nam je priznala da jedva čeka novo okupljanje kako bi produbila sečena prijateljstva „Mladi su napravili veliki korak i vjerujem da će naše poruke odjeknuti širom BiH“, naglasio je Admir Ahmetbegović, predsjednik Udruženja. Kako su Brezici, kao lokacija odabrani za mjesto održavanja prvog kampa i da bi se razbijale predrasude, tako su i Ošve odabrane za mjesto narednog okupljanja mladih. Učesnicima kampa pridružiće se predstavnici vjerskih zajednica ali i suprostavljenih vojski tokom rata.

Pomoć u organizaciji kampa

Kamp „Nešto među nama“ realizovan je u okviru USAID-ovog projekta PRO – Budućnosti koji provodi američka humanitarna organizacija CRS, sa partnerima: Caritas BiH , Istitutom za razvoj mladih KULT, Forum građana Tuzle, Helsinški parlamet građana Banja Luke i Međureligijsko vijeće u BiH.








N.Br./maglaj.net