Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Predstavici Gazi Husrev-begove biblioteke u posjeti Maglaju i Moševcu (FOTO)

img

“Divanhana“ ima više od hiljadu naslova

Predstavici Gazi Husrev-begove biblioteke posjetili su Maglaj, obišli Opću biblioteku i biblioteku „Divanhana“ u džematu Moševac koja trenutno raspolaže sa oko 1.000 naslova. Gazi Husrev-begova biblioteka samo je jedna od institucija koje su pomogle maglajskoj biblioteci u najtežim danima maja 2014.godine kada je u poplavi neviđenih razmjera stradao prostor i oko 70% knjižnog fonda. Donirane su tada, pored novih naslova, kvalitetne metalne police na koje su konačno mogla smjestiti donirana ali i izdanja koja su spašena nakon poplave.

Goste posebno oduševilo odjeljenje za djecu

Bibliotekari Gazi Husrev-begove biblioteke Ejla Ćurovac, Hamza Kurtanović i Adnan Ćurovac, nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli, od toga kako su posebno uređeni odjeli do činjenice da biblioteka raspolaže sa izdanjima za gluhe i nagluhe osobe. Direktorica Biblioteke Nina Bunjevac-Salkić govorila je o obnovi ustanove nakon majske poplave, o dobrim ljudima koji su pomogli da se nadomjesti uništeni knjižni fond, mladim volonterima koji su pomogli otklanjanje posljedica poplava. Na goste je poseban utisak ostavila i biblioteka u džematu Moševac, jer ovako nešto rijetko se sreće. Prije dvije godine mjesni imam, Samir ef. Muminović sa vrijednim džematlijama počeo je da uređuje prostor u sklopu džamije, pa je nekada oku manje privlačan prostor, gdje se odvijala i mektepska nastava, postao biblioteka „Divanhana“. Nisu rijetki oni koji uvakufe knjige iz lične biblioteke ili učestvuju u akcijama nabavke novih naslova.



Posjeta predstavnika Gazi Husrev-begove biblioteke i njihova podrška samo su vjetar u leđa da mi u Moševcu nastavimo obogaćivati svoju biblioteku. Obradovala nas je i posjeta ali i pokloni. Posjeta ima i simbolički značaj, jer ovo je priznanje nama ali i poruka svim drugim ustanovama i instutucijama da u okviru svojih mogućnsti pomognu naš rad. Želimo stalno afirmisati kulturu čitanja, animirati naše džematlije da se druže s knjigom, ali i stalno obogaćivati naš knjižni fond i vjerujem da ćemo u tome uspjeti“, izjavio je Samir ef.Muminović, imam džemata Moševac.







N.Br./maglaj.net