Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uspjeh mlade planinarke iz Maglaja: Sara Hadžišehić osvojila najviši vrh Balkana (FOTO)

img

Nedavno je 50-tak planinara iz Gračanice, Visokog, Banovića, Živinica, Tuzle i Maglaj organizovano boravilo u Bugarskoj, a krajnji cilj bio je planinski lanac Rila, predivna Rilska jezera te uspon na dva vrha: Vazuf od 2.689 metara i Musalu, najviši vrh Balkana od 2.925 metara. Među 32 planinara i planinarke koji su savladali oba vrha bili su i članovi maglajskog društva „Smajlovac“, Senad Hadžišehić i njegova kćerka Sara (16). Sara je bila i najmlađa planinarka u ovoj grupi koja je osvojila najviši vrh Balkana i njen podvig vrijedan je svakog divljenja.

Vranicu osvojila dva puta

U porodici Hadžišehić svi su pasionirani planinari i Sara je od najranijih dana u tom svijetu, učestvuje na pohodima, sletovima, obilazi sa roditeljima Senadom i Jasminkom brojne desinacije u našoj zemlji, Vranicu je osvojila dva puta, a i Senadu su usponi na Vazuf i Musalu bili prva internacionalna iskustva. Senad i Sara pričaju da Rilska jezera fasciniraju svojom ljepotom pa i ne čudi što su ove kote u Bugarskoj na meti brojnih planinara iz cijelog svijeta. Nije im bilo teško ni što su morali doslovce iz autobusa krenuti na prvi pohod prema Vazufu. „Kako nisam bila dobro kondiciono pripremljena, još u Maglaju sam razmišljala da ipak odustane, ali sada mi je drago što nisam jer sam ostvarila cilj i popela se na Musalu. Lijepo je ovo iskustvo bilo, ekipa divna iako su gotovo svi bili stariji od mene“, priča nam Sara koja je uspjela na fotografijama zabilježiti nešto od prirodnih ljepota Bugarske. „Puno toga što mi je oku bilo lijepo uhvatila sam kamerom. Teško je i dočarati tu ljepotu. Na Vazufu je bilo malo i magle, na Musali je puhao vjetar i bilo je hladno, ali sve sam teškoće zaboravila kada sam osvojila oba vrha. Iskustvo predivno i vjetar u leđa za nove podvige“, poručuje Sara. Senad je naravno ponosan na svoju jedinicu i sretan što je ovo iskustvo mogao podijeliti sa Sarom. „Sav napor se zaboravi kada se sa vrha pogleda svih sedam Rilskih jezera, kad pogled 'pukne' i sve izgleda nekako nestvarno“, pričan nam Senad i dodaje. „Meni je djelovalo da je s lakoćom savladala oba vrha. Hrabrio sam je i ja. Ponosan sam na nju i vjerujem da će joj ovo iskustvo ostati u lijepom sjećanj“, dodaje Senad. Uvijek je kažu u životu dobro imati cilj, a naredni za Senada i Saru je Maglić. Već znaju da će to biti još jedno neprocjenjivo iskustvo i nadaju se da će ovaj vrh osvojiti do jeseni, a ako ne, ima naredna, planinarska godina.

Malo je mladih među planinarima

Ono za čime oboje žale je činjenica da nema puno mladih osoba među planinarima u barem u našoj zemlji, a u Bugarskoj ih je fascinirala slika mladih planinara iz cijele Evrope. „Lijepo je biti planinarka, biti u prirodi, upijati tu ljepotu koja počesto fascinira jer nijedno drvo nije isto. Ja sam upoznala mlade planinare iz Tuzle i Goraža, ali bi nas trebalo biti puno više“, poručila je Sara.







N.Br./maglaj.net