NIGHTLIFE
 

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje izložbe grafika ''ANIMA''

Datum: 06.02.2018 | 11:32


Broj pregleda: 654Atelje i galerija AB - Maglaj vas poziva u srijedu, 07.02.2018. u 19,00 sati na otvaranje izložbe grafika „ANIMA“ - istaknutih mladih umjetnika Denisa Haračića i Mirze Rahmanovića. Vrijedni i vrlo kreativni, stvaralački nadareni mladi umjetnici predstavljaju svoja djela putem likovne tehnike - grafika, zbog njene težine i načina stvaranja umjetnici se sve manje opredjeljuju, a Mirza i Denis išli su do same srži njenog procesa.

Izložba biti će obilježena uz mini koncert našeg sugrađanina Nadira Čajića.

Dobro došli u svijet grafike i u atelje i galeriju AB – Maglaj!

ANIMA

Kreativno udruženje dvojice autora pod nazivom Anima, Denisa Haračića i Mirze Rahmanovića, podrazumijeva, prije svega, istraživačko-spoznajni put koji nastaje u okrilju osobnih subjektiviteta u mediju grafike. Bez određenih i zacrtanih proglasa i ciljeva Anime koji bi definisali i načelno i formalno rad mladih grafičara, bez smišljenog, namjenskog i sebi dovoljnog, autori zapravo sebi daju potrebnu dozu slobode i digniteta u samoidentifikaciji s grafičkim listovima koji nose tragove njihovih vrlo ličnih priča. One se dotiču onog najintimnijeg, proživljenog, naslućenog i iskrenog, ali i onoga što se podrazumijeva kao univerzalno. Na taj način se može i dvostruko komunicirati s izloženim grafičkim listovima – kao intimnoj fiksaciji koja se nerijetko odnosi i na univerzalna pitanja. Izloženi ciklusi, realizirani u tehnikama duboke štampe, nastali su na principima naracije i osviještenosti odabrane teme koja se predstavlja u više faza.

U radovima autora Denisa Haračića jasno se iščitavaju propitivanja unutrašnjeg ja u odnosu prema društvu i obratno, a sve u procesu samoidentifikacije. Likovni jezik koji pri tome koristi ima arhetipske vrijednosti. Figuracija, svedena i apstrahirana nerijetko predstavlja nijeme svjedoke modernog društva u kojem se živi i kojega se na određeni način i kritizira. Osjećamo tu dozu otuđenosti, pitanja koja nose, suočavanja i bijega ujedno. Kroz listove u kojima se obrađuje tema majke ili oca, opet dvojako značenje figura – simbola utočišta i sigurnosti, ali i kontravrijednosti upravo tih pojmova. Postavlja nam se pitanje: koje vrijednosti danas imamo i šta zapravo u današnjici te vrijednosti znače? Vizuelno bogatim likovnim jezikom grafike u sebi mirno nose i pitanje i odgovor.

Grafičke cikluse Mirze Rahmanovića karakterizira otvorena forma pojavnosti u stalnom razvitku i transformaciji. Ona nije ograničena tiražom, niti se taj proces istraživanja tu završava. Sakralne teme, namjenski su odabrane kako bi se iz posve ličnog ugla, putem intelekta i emocije, propitao uvriježeni sistem normi i vrijednosti kao takvih. Intencije su umjetnika osloboditi se sprega, ograničenja koja nameću društveno-civilizacijski uzusi. Upravo kroz tretiranje matrice možemo pratiti taj čin oslobađanja koji se manifestira u njegovom izrazu, temi, liniji i simbolu. Na taj način on gradi svoj duhovni svijet samo njegovih vrijednosti vizibilnih u grafičkom mediju. Otuda i ekspresivno i destruktivno koje se pomalja iz fragmentarno predstavljenih simboličnih figura.

Jasno se iščitava kako grupa Anima ima za cilj predstaviti svoje individualitete kroz radove koji su nastajali postupno i slojevito. Svaki u sebi nosi tragove misli, emocije, tehničko-tehnoloških istraživanja, koji na koncu izloženi u galerijskom prostoru, komuniciraju i međusobno i s posmatračem.

(tekst: Doc.dr. Ema Mazrak)

Mirza Rahmanović, rođen je 1991. godine u Travniku. Diplomirao grafiku u klasi prof. Amele Hadžimeljić na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je ULUBiH.

Denis Haračić, rođen je 1991. godine u Travniku. Diplomirao grafiku u klasi prof. Amele Hadžimeljić na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je ULUBiH.

Osnivači su: www.animaprintmaking.com
maglaj.net
NAJNOVIJE

14.05.2014. | 08:49

NEW WINNER CLUB ► PETAK 16.04 / BOOMERANG BAND!

14.05.2014. | 08:41

LIVE SVIRKA /FULL HOUSE BAND - Boulevard 17.05.2014.

07.05.2014. | 09:36

BOULEVARD: LIVE SVIRKA /HEAVEN BEND/ 
 FOTO GALERIJE

Boulevard: LIVE SVIRKA - SABINA & DAMIR
21.06.2014.LIVE SVIRKA - HEAVEN BEND
10.05.2014.Hotel GALEB Maglaj - 3. Maj 2014.
03.05.2014.BOULEVARD: LIVE SVIRKA - SIN BAND
03.05.2014. NAJČITANIJE - 30 dana
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.