VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Bračni par demobilisanih boraca iz Maglaja zahvaljujući programu poticaja otvorio restoran

Datum: 28.09.2017 | 14:57


Broj pregleda: 6444Sa maglajske općine poticaje iskoristilo 10 pripadnika boračke populacije

U sjedištu Zeničko dobojskog kantona potpisani su ugovori između Ministarstva za boračka pitanja i odabranih kandidata, pripadnika boračke populacije po Programu samozapošljavanja,odnosno otvaranje vlastitog biznisa. Kroz varijantu B navedenog Programa, odnosno okončanjem procedure potpisivanja ugovora, za ove korisnike izdvojen je iznos od 524.000 KM. Pojedinačni iznos sredstava je 7.000 maraka, a može biti upotrebljen za različite namjene, od proširenja djelatnosti, izgradnje novog objekta, dokupa staža i druge svrhe. Zahtjeva je bilo različitih, od poljoprivredne, trgovinske, zanatske, ugostiteljske i drugih djelatnosti.

Medju 77 potpisnika ugovora po ovom programu 10 je pripadnika boračke populacije sa područja maglajske općine. Odlučili su se za zanatske ili uslužne djelanosti. Medju njima je i Amir Arnautović koji je, kao i njegova supruga Dženana, čitav rat proveo u redovima Armije R BiH, on na liniji, a ona u sanitetu. Poslije rata, kako kažu, uvijek su radili za druge, a sada je došlo vrijeme da rade za sebe. Restoran „Kod Pirge“ u centru grada otvorili su prije pola godine, ne znajući za poticaj. Kada je objavljne javni poziv objeručke su prihvatili ponuđenu priliku. „Kako je moja supruga profesionalna kuharica, odlučili smo se da otvorimo restoran i uložimo vlastita sredstva. Ima ljudi koji imaju ideje i znaju raditi, ali nemaju možda početnog kapitala. Ovo što Ministarstvo radi je odlično, sa 7.000 KM poticaja daje se šansa nekadašnjim borcima, koji su nezaposleni, da pokrenu neki samostalni posao“, kaže nam Amir.Dženana je, kao profesionalna kuharica, gotovo uvijek imala posao. „Ko je htio, mogao je stalno raditi, kao i ja. Uvijek sam radila za druge, sada je došlo vrijeme da radimo za sebe. U restoranu smo zaposleni suprug i ja, imamo i trećeg radnika, a nadam se da ću proširiti posao i uposliti još radnika. Sada smo jako zadovoljni, posao dobro ide“, kaže nam Dženana. Arnautovići nam pričaju da su im zadovoljne mušterije najveća nagrada. „Svaki dan imamo friško pripremljena jela, grah, gulaš, mućkalica, čorbe, jela sa roštilja, uvodimo nova jela prema željama mušterija“, dodaje Dženana.

Novi Oglas otvoren do 17 oktobra

Kako su saopštili iz Ministarstva za boračka pitanja ZDK 26.septembra objavljen novi Oglas za dodjelu podsticaja upošljavanja braniteljske populacije u Zeničko-dobojskom kantonu od strane Ministarstva za boračka pitanja ZDK. Prijave na Oglas traju do 17.oktobra.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

23.03.2018. | 16:06

FOTO: Uskoro otvaranje zgrade za specijalnu policiju MUP-a ZDK

23.03.2018. | 15:45

U ponedjeljak počinje proljetni raspust u ZDK

23.03.2018. | 15:44

Srednjoškolci iz cijelog ZDK na sastanku u Zenici (FOTO) 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.