VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

U ZZO ZDK 1. januara počela prodaja markica

Datum: 05.01.2018 | 15:55


Broj pregleda: 1195U Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK od prvog radnog dana ove godine počela je zvanična prodaja premija od 20 KM, odnosno markica koje građani mogu kupiti na dobrovoljnoj osnovi, čime bi bili oslobođeni plaćanja participacije zdravstvenih usluga iz primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa.

Na šalterima Zavoda zdravstvenog osiguranja redovi. Mnogi su došli ovjeriti knjižicu, a neki od njih kupiti premiju od 20 KM, čija je prodaja počela od prvog radnog dana ove godine. Iako je ovo za građane ZDK nešto novo, prodaja je na zadovoljavajućem nivou, jer je za nepuna dva dana prodato više od 100 premija.

Ja sam upravo kupila. Išla sam sad u banku, uplatila sam i upravo sam kupila tu markicu, tu od 20 KM koliko me sljeduje. Motivisalo me to što ja upravo idem na operaciju. Znači ima, operativni zahvat tako da ću se dugo vremena liječiti“, kaže građanka.

Naša sagovornica ovu vrstu usluge smatra dugoročnom uštedom, jer će i nakon operacije morati na kontrole, a pritom će biti oslobođena svih vrsta participacije za medicinske usluge. Dakle, kupljena markica važi za zdravstvene usluge na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou.

U prijevodu od laboratorijske dijagnostike, ultrarzvuka, CT-a, magnetne rezonace, ono što zanima žene, usluge mamografije, papa testa, pa čak ni onih 5 KM bolničkog dana za koje do sada se plaćala participacija za svakoga“, ističe Sedžida Beganović-Isaković, referent za odnose s javnošću u ZZO ZDK-a.

Uvođenjem premije najviše benefita će imati radno aktivno stanovništvo, penzioneri i djeca. Iako su penzioneri i djeca i do sada bili oslobođeni plaćanja participacije, uvođenjem markica oslobođeni su plaćanja lijekova sa esencijalne liste za koju su dosad morali plaćati po 1 KM. Za hronične bolsenike ovaj vid usluge se isplati.

Rok za kupovinu premija koje važe godinu dana od datuma kupovine je 31. mart 2018. godine. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ovom novinom očekuju veće prihode i manje malverzacija, što u konačnici znači bolju zdravstvenu zaštitu u ZDK-u.


FTV
NAJNOVIJE

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila

19.04.2018. | 14:27

CIK: Sa biračkog spiska izbrisano 4.000 preminulih osoba

19.04.2018. | 11:55

JAVNI OGLAS za imenovanje tri člana Općinske izborne komisije Maglaj 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.