VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

FOTO: Udruženje ''Fojničani'' realizuje projekat ''Volonterski centar za socijalnu inkluziju''

Datum: 11.01.2018 | 10:42


Broj pregleda: 874Udruženje građana „Fojničani“ počelo je sa realizacijom projekta „Volonterskog centra za socijalnu inkluziju“. Krenulo se od sanacije prostorija koje je MZ Bradići dobila na korištenje, a dio su objekta Područne škole u ovom naselju. Od poplava u maju 2014.godine prostorije su bile neuslovne i nisu se koristile. Zahvaljujući projektu, u prostoru od nekih 80 kvadrata, kancelarije za rad dobiće Mjesna zajednica Bradići, Udruženje građana „Fojničani“ i još tri udruženja koja djeluju na ovom području. Nakon građevinske sanacije, organizovaće se i radionice namjenjene djeci, volonterima, ženama i penzionerima. „Zahvaljujući Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK kao i dopredsjedavajućoj Skupštine ZDK Draženki Subašić osigurali smo nešto više od 20.000 KM za građevinsku sanciju. Osim prostorija za rad, urediće se i savremena multifunkcionalna sala. Cijeli prostor biće prilagođen invalidnim osobama“, rekao nam je Davor Šupuković, projekt menadžer Udruženja. Kako ističe Šupuković, cilj je socijalizacija i uključivanje svih kategorija stanovništva. „Svima treba inkluzija, ljudi su danas otuđeni, okrenuti sami sebi. A mi trebamo raditi zajednički za dobro svih“, dodao je Šupuković. Među prvim planiranim aktivnostima u okviru Volonterskog centra je i Škola klasične gitare koju će voditi Josip Tirić, inače nastavnik u Glazbenoj školi „Katarina Kosača-Kotromanić“ u Žepču.Za projekat „Kompostiranje“ prijavilo se 15 domaćinstava

Udruženje „Fojničani“ dobilo je finansijsku podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša ZDK i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za projekat „Kompostiranje“. Kompostere je u prvoj fazi već dobilo 15 domaćinstava. Pravu ekspanziju projekat će doživjeti u proljeće. „Na ovom području većina stanovništa i odvaja bio otpad. Mi smo taj postupak modernizovali i edukovali korisnike. Na ovom području pod plastenicima je 1.000 m2 prostora i zahvaljujući kompostiranju mnogi će zaokružiti organsku proizvodnju povrća“, dodao je Šupuković. Neki već imaju iskustva u kompostiranju kao Jelica Tirić. „Objeručke sam prihvatila komposter, jer u uzgoju povrća ne želim nikakvu hemiju, nego samo najbolje za svoju porodicu“, ispričala nam je Jelica.

Zbog dotrajalog drvenog mosta mnogi strahuju

I pored dobrih vijesti iz ovog dijela maglajske općine, ipak ima i problema. Među gorućim je svakako sanacija izuzetno ferkventne saobraćajnice koja povezuje tri općine: Maglaj, Žepče i Zavidovići. Projekat, iako kandidovan svim nivoima vlasti, domaćim i medjunarodnim organizacijama još nije dobio 'zeleno svjetlo'. U izuzetno lošem stanju je i drveni most koji povezuje naselja Fojnicu i Tomiće. Fojničani upozoravaju da ne strahuju bez razloga.
N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila

19.04.2018. | 14:27

CIK: Sa biračkog spiska izbrisano 4.000 preminulih osoba

19.04.2018. | 11:55

JAVNI OGLAS za imenovanje tri člana Općinske izborne komisije Maglaj 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.