VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

I u Maglaju izvedena predstava ''Heroji obrazovanja''

Datum: 13.02.2018 | 16:05


Broj pregleda: 384Aktivnost Udruženja za društveno istraživanje „Global Analitika“ iz Sarajeva

Nakon Sarajeva i publika u Maglaju imala je priliku vidjeti predstavu „Heroji obrazovanja“ kao dio aktivnosti Udruženja za društveno istraživanje „Global Analitika“ iz Sarajeva.

Podršku u realizaciji ove predstave dalo je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Predstava koja je nastala u okviru projekta "Teatar kao sredstvo kreiranja politika za mlade" i zasnovana je na forum-teatar pozorišnoj tehnici, dala je prikaz situacije koja je česta u bh. osnovnim i srednjim školama.

Favoriziranje učenika s jedne strane i vrlo jasno prikazano kršenje osnovnih prava druge učenice. Kako naći rješenje iz ove situacije, koliko mogu pomoći roditelji, pedagozi ili koliko se učenici sami mogu izboriti za svoja prava. Kako je predstava rađena u formi forum-teatra i učenici koji su predstavu pogledali dali su svoje viđenje cijele situacije i kako bi oni reagovali u određenom momentu. Inače, glumci i glumice u predstavi su učenici Srednje građevinsko-geodetske škole iz Sarajeva: Nadira Abdulov, Eldar Abaz, Belma Bahtanović, Affan Kulaglić, Ramiz Čučak, Adna Hodžić, dok scenario i režiju potpisuje Maglajlija Anes Osmić, profesor u jednoj od sarajevskih srednjih škola.

Nažalost, najčešće dječija prava krše oni koji bih trebali najviše štititi, roditelji vrlo često iz nemara i nerazumijevanja, ali i profesori koji vole da izigravaju autorite i moć. U ovoj predstavi mi smo postavili problema, a cilj je da i publika iznese svoja razmišljanja, kako se izboriti za svoja prava. Mogu reći da smo u Maglaju imali sjajnu interakciju sa publikom“, rekao nam je Anes Osmić nakon izvedbe.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

16.02.2018. | 13:29

Od nedjelje zahlađenje i nove sniježne padavine

16.02.2018. | 11:01

Najmanje plate u BiH imaju ugostitelji, najviše su u finansijskim i djelatnostima osiguranja

15.02.2018. | 16:20

Putnička vozila na bh. cestama u prosjeku starija od 17 godina, autobusi još stariji 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.