VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Općina Maglaj potpisala Deklaraciju o smanjenju rizika od katastrofa (FOTO)

Datum: 12.04.2018 | 16:17


Broj pregleda: 926U Sarajevu je održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o smanjenju rizika od katastrofa gradonačelnika i načelnika jedinica lokalne samouprave-partnerima u projektu „Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa u BiH“ na kojoj je prisustvovao i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić obzirom da je Općina Maglaj jedna od potpisnica navedene Deklaracije.

Potpisivanjem je ozvaničen početak realizacije aktivnosti u Brčkom, Doboju, Laktašima, Lukavcu, Maglaju, Tuzli i Zvorniku. Projekat finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a realizuje UNDP u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Federalnom upravom za civilnu zaštitu i Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske.

Ceremoniji je prisustvovao ambasador Italije u BiH, Nj.E. Nicola Minasi, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, te gradonačelnici i načelnici partnerskih gradova i općina.Potpisnici ove povelje izražavaju spremnost da jedinice lokalne samouprave koje učestvuju u projektu učine svoju zajednicu otpornijom na katastrofe kroz:

* Uspostavu adekvatne organizacije i koordinacije u jedinicama lokalne samouprave kako bi akteri adekvatno razumjeli svoju ulogu u smanjenju rizika od katastrofa.

* Kontinuirano ažuriranje podataka o opasnostima, ranjivosti i procjena rizika koje će se koristiti kao osnov za pripremu razvojnih planova i odluka.

* Osiguranje da relevantne informacije i planovi za otpornost budu dostupni javnosti.

* Podsticanje i educiranje stanovništva, mjesnih zajednica, privatnog sektora da investiraju u smanjenje rizika sa kojima se susreću.

* Ulaganje u održavanje kritične infrastrukture koja smanjuje rizik, kao i adekvatnu pripravnost i odgovor na katastrofe.

* Osiguranje da nakon katastrofe, potrebe preživjelih budu u centru aktivnosti, a rekonstrukcija da se temelji na konceptu- izgraditi nazad bolje kako bi se unaprijedio kvaliteta života nakon katastrofe.
maglaj.net
NAJNOVIJE

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila

19.04.2018. | 14:27

CIK: Sa biračkog spiska izbrisano 4.000 preminulih osoba

19.04.2018. | 11:55

JAVNI OGLAS za imenovanje tri člana Općinske izborne komisije Maglaj 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.