Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Biblioteka u Maglaju obilježila 63 godine rada

img

Organizovan on line stručni skup i nagrađene najaktivniji čitaoci

Opća biblioteka Maglaj organizacijom nekoliko sadržaja, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježila je 63 godine postojanja i rada. Tako su održani on line stručni skupovi za bibliotekare koji rade u školskim ali i javnim bibliotekama a koji su prenijeli svoja iskustva.

U ustanovi su rođendan dočekali s radošću jer mogu predstaviti veliki izdavački poduhvat – reprint izdanja djela Edhema Mulabdića „Zeleno busenje“, „Nova vremena“ i „Na obali Bosne“, koji se mogu nabaviti u posebnom izdanju. Kao i svi, Biblioteka je u protekle blizu tri decenije doživjela brojna iskušenja: rat, poplava i pandemija, ali ova ustanova traje i dalje, pune 63 godine. „Kao što se u životu suočavamao sa problemima, tako je i u poslu. Moramo imati dovoljno znanja, raditi stalno na svojoj edukaciji i usvajanju novih modela rada kako bismo odgovorili svim izazovima. Naš cilj nije da stanemo u nekom vremenu, nego da slijedimo trend svjetskog bibliotekstva: da biblioteka bude kao kuća otvorena za sve, a u isto vrijeme mjesto gdje se mogu dobiti različite informacije iz oblasti ljudskog znanja“, rekla nam je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Počasna članica Biblioteke Mensura Smajić

U povodu godišnjice rada počasnom članicom Biblioteke postala je Mensura Smajić, pedagogica Gimnazije u penziji, a nagrađene su i najaktivniji članovi biblioteke. U Odjeljenju za djecu to su Lejla Bećirović, Ena Nalić i Nadira Isić, a u Ajla Berber, Mersima Zahirović i Jasmina Hutinović nagrađene su čitateljke Odjeljenja za odrasle. „Čitanje mi puno znači, svaki slobodan trenutak trudim se provesti uz knjigu i dnevno pročitati barem 50 stranica. Kako sam slabovidna osoba čitam s lupom, a ko želi da čita, nađe način. Najviše volim klasike, svjetske i domaće, Dostojevskog, Tolstoja, Selimovića i Andrića, a nađe se vremena i za neko lakše štivo“, rekla nam je nagrađena Mersima Zahirović. Oni nagrađeni biće predloženi za nagrade najaktivnijim čitaocima i čitateljkama na nivou Federacije BiH koje organizuje Fondacija za bibliotečku djelatnost. U protelke tri godine među dobitnicima priznanja bilo je troje Maglajlija: Samir Muminović, Eldar Pezer i Iman Terzimehić.



N.Br./maglaj.net