Petak , 26. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U Domu kulture ''Edhem Mulabdić'' otvorena izložba fotografija pod nazivom ''Sjećanje na omladinski kulturni centar - OKC'' (FOTO)

img

Sjećanja na nekadašnje omiljeno okupljalište mladih

U Domu kulture „Edhem Mulabdić“ otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Sjećanje na omladinsku kulturni centar-OKC“. Želja organizatora je da svako kome je popularni OKaC značio nešto u mladim danima, pokloni fotografije koje su nastale u ovom nekada omiljenom okupljalištu mladih ovoga grada i sačuva od zaborava sjećanje na jedno vrijeme.

Prvi nastupi maglajskih bendova

Fotografije koje će biti stalna postavka u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ dio su privatne kolekcije Milenka Vidakovića, Zlatka Kadrića, Nedima Ibrahimefendića, Aziza Omersoftića i Dragice Tomić. OKaC je nekada bilo mjesto gdje se mogla popiti kafa na najljepšoj terasi u gradu, gdje su gostovali i poznati muzičari 80-tih i 90-tih, ali i mjesto gdje su svoje prve nastupe imali tadašnji maglajski bendovi. Mnogi koji su obilježili odrastanje nekoliko generacija Maglajki i Maglajlija više nisu među nama, ali mnogi su se sjetili Orte, Eme, Samkija i mnogih drugih. Na otvaranju izložbe prisutne je pozdravila Svjetlana Zamboni-Radovanović, direktorica Dom kulture „Edhem Mulabdić“, a o samoj postavci govorili su likovna umjetnica Admira Bradarić te Milenko Vidaković koji je na fotografijama sačuvao dio sjećanja na popualrni OKaC. Na izložbu je doputovao iz Kelna gdje živi i radi godinama.



I dalje smo veseli i raspjevani. Trudimo se da putem društvenih mreža dijelimo dobro raspoloženje, optimizam i da u našim sjećanjima zadržimo uspomene na lijepe i sretne godine naše mladosti. U vrijeme kada su nastale fotografije mi smo bili članovi foto-kluba „Natron“ kojeg su vodili Marko Mraček i Blagoje Đurinović. Radili smo sa fotoaparatima kao što su Smena 8 i Zenit. Voljeli smo fotografiju, što se vidi i na ovoj izložbi“, prisjetio se Milenko Vidaković koji je i pored ratnih dešavanja uspio sačuvati sve negative fotografija koje su nastale u to vrijeme.



Veliki interes vladao i za plesnom školom

Pri OKC je nekada postojala i plesna škola koju su vodili Raza Đonlić i Aziz Omersoftić, a njeno pokretanje inicirali su Lela Smajlagić i Žarko Bebić iz tadašnjeg Radničkog univerziteta. „Za školom je vladao veliki interes i bilo je vrlo nadarenih polaznika. Sjećam se našeg sugrađanina, rahemtli Muju Isića, on baš nije volio plesati, a njegova supruga jeste. Ipak, uspio je u školi naučiti nekoliko osnovnih koraka i plesati sa suprugom na brojnim zabavama koje su organizovane u to vrijeme“, prisjetio se Aziz Omersoftić.




N.Br./maglaj.net