Subota , 20. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Večeras počinje filmska čarolija na maglajskoj Gradini

img

Večeras sa početkom u 21:00 h na maglajskoj Gradini održava se prvi "Maglaj Spirit Weekend" u organizaciji Mladih Evropskih Ambasadora (YEA) i Općine Maglaj. U naredna dva dana publika i mladi iz 6 zemalja regije koji stižu u Maglaj moći će uživati u filmskim projekcijama pod vedrim nebom i svjetlosnim performansom na Gradini.

Više o samom projektu kazao nam je Adi Softić.

Maglaj Spirit Weekend je još jedna u nizu ideja koja je nastala kao inicijativa u sklopu mog angažmana kao Mladog Evropskog Ambasadora. Nakon fantastičnog serijala "Ex Files" odlučili smo se da isti proširimo na filmsko platno kroz organiziranje Maglaj Spirit Weekenda. Jedinstvene platforme susreta mladih iz cijelog regiona i uživanja u filmskim projekcijama pod vedrim nebom. Jedna od inspiracija je svakako bio i momenat da svi online žalimo kako je Gradina neiskorišten prostor, kako čaršija trune. Ovaj vikend je test naše lokalne ozbiljnosti u takvim izjavama. Kao Mladi Evropski Ambasador presretan sam što je ovo prva inicijativa nas YEA's u Bosni i Hercegovini koja će biti implementirana, a sreća je još veća jer nam se ovaj vikend pridružuje mojih 12 kolegica i kolega iz mreže kako bi bolje upoznali Maglaj i uživali u filmovima. Jedan od filmova koji ćemo prikazati, kratki film „Spectrum“ producirao je član naše mreže, Tarik Bičo. Bit će ovo sadržajan vikend i obzirom na nedostatak smještaja lijepa prilika da goste upoznamo sa bogatom tradicijom Planinarskog doma Ošve gdje će ih dočekati članovi našeg PSD „Smajlovac“. Posebno smo sretni što je Općina partner ovog pionirskog poduhvata kom nije izostala podrške ni Doma kulture "Edhem Mulabdić" kao ni KJD Maglaj, kako bi svi organizacijski segmenti bili realizirani.“ Kazao je Softić.

Program Maglaj Spirit Weekenda traje 26. i 27.08 od 21:00h na maglajskoj Gradini. Publika će moći pogledati sljedeće naslove:

PETAK, 26.08.

Tako se stvarala fabrika - Peđa Kazazović, Selekcija dokumentarni film Sarajevo Film Festival 2022.

Pun mjesec - Nermin Hamzagić, nominovan za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji European discovery 2020 - Prix Fipresci.

SUBOTA, 27.08.

Spectrum - Alber Rami, Selekcija dokumentarni film Sarajevo Film Festival 2021.

Smrt u Sarajevu - Danis Tanović, Srebrni medvjed i specijalna nagrada žirija 66. Berlinskog međunarodnog filmskog festivala.

Iz organizacije poručuju da je ulaz besplatan. U slučaju jakih pljuskova događaj se izmješta u Dom kulture "Edhem Mulabdić".



maglaj.net