Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Održana press konferencija pred završne večeri festivala ''Studentsko ljeto''

img

SVE SPREMNO ZA 50. FESTIVAL – U MAGLAJ DOLAZE UČESNICI IZ SEDAM ZEMALJA

Za završne večeri 50.festivala „Studentsko ljeto“, u petak i subotu 9. i 10. septembra, sve je spremno – u najkraćem je poruka sa organizovane press konferencije na kojoj su govorili Eldina Mehinagić, predsjednica Organizacionog odbora festivala, članovi Organizacionog odbora Dragomir Dunđer i Benjamin Hasanić, dok je konferenciju moderirala Arnela Tumbić, PR festivala.

Kompozicija „Sub castro nostro“ otvara festivalske večeri

Kako je najavljeno, festival će premijerno otvoriti kompozicija pod nazivom „Sub castro nostro“, za koju stihove potpisuje Dmitri Ivanovič, komponovao ju je Benjamin Hasanić, a za aranžman je bio zadužen prof. Amir Muharemović. U pjesmi se pominju znamenitosti Maglaja, mladost ovoga grada koja je i highlight „Studentskog ljeta“. „Ovo je moj poklon Maglaju i 'Studentskom ljetu' jer ovako nešto i priliči 50.izdanju festivala. Vjerujem da će se dopasti i maglajskoj publici jer želio sam stvoriti poseban muzički identitet festivala, po uzoru na mnoga muzička takmičenja i festivale, ne samo u BiH nego i u regionu“, kazao je Benjamin Hasanić. Maglaj će i ove godine ugostiti izvrsne izvođače narodne i zabavne muzike, po 19 mladih interpretatora i interpretatorki iz sedam zemalja: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i naravno Bosne i Hercegovine. Maglaj će u večeri narodne muzike predstavljati Benisa Hasić, a zapjevaće i učesnici iz Beograda, Ljubljane, Mostara, Zagreba Zadra, Đurđevca, Bačke Topole, Sremske Mitrovice, Podgorice, Mionice, Ravne na Koroškem i brojnih drugih gradova.

Festivalski orkestar broji 18 članova, vrlo kvalitetnih muzičara, a ako kompozocija to traži moguća je i proširena orkestracija. Tako će se na najbolji mogući način predstaviti i pjesma, ali prije svega izvođač. Orkestrom kao i 2019.godine, ravna prof. Amir Muharemović, koji je zajedno sa prof. Amilom Efendić raspisao sve aranžmane za puna dva koncerta, moglo bi se reći. Na festivalskim večerima moći će se čuti po 19 pjesama, što uopšte nije lagan proces“, kazao je Hasanić. Maglajlija Amer Šehić na harmonici biće uz orkestar na večeri narodne muzike, dok će za klavirom tokom večeri zabavne muzike biti prof. Bartolomej Stanković, vrsni bh. pijanista. O kako kvalitetnim učesnicima ovogodišnjeg festivala se radi dovoljno govori i podatak da je Jure Brkljača iz Zadra pobijedio na nedavno održanom Ohrid festu, Stjepan Lach iz Zagreba dobio je jednu od nagrada na splitskom festialu, tu se učesnici solisti emisija A strana, The Voice, Ja imam talenat, šou programa Zvezde granda, pobjednici regionalnih festivala. „To je priča koju je Organizacioni odbor uz pomoć naših vanjskih saradnika: nastavnice Hane Čizmić, novinara Hajdara Arihagića i kompozitora i aranžera Jovana Adamova uspješno realizovao a to je da u Maglaj dođu oni najbolji mladi interepretatori, pobjednici regionalnih festivala i gledanih šou programa. Drago mi je da festival živi sve ove godine što će Maglaj ugostiti one najbolje“, dodao je Hasanić.

Posjetioce očekuje niz lijepih iznenađenja

Dragomir Dunđer najavio je da sve posjetioce u sportskoj dvorani u petak i suboru očekuje dvije vrhunske večeri. „Što se tiče tehničkog dijela organizacije festivala sve je spremno, očekuje se montaža bine, ozvučenja, rasvjete – sve je spremno, radnici i volonteri, a karte su u prodaji od 1.septembra. Volonteri su na ulicama u gradu, a ulaznice za festival mogu se kupiti i u prostorijama Doma kulture“, kazao je Dunđer.

Ove godine Organizacioni odbor pripremio je niz iznenađenja za sve posjetioce festivala, koji su, kako je naglašeno, izuzetno važni u cijeloj ovoj priči. Tako su već nagrađeni prvi kupci ulaznica za festivalske večeri, gratis karte dodjeljivaće se i narednih dana, a na samom ulazu u sportsku dvoranu dijeliće se nagrade sponzora. Sami posjetioci prošetaće po crvenom tepihu, pratiće ih kamere i fotografi. „Jedno od iznenađenja biće i nagradno putovanje našeg sponzora na jednu lijepu destinaciju a neko od posjetilaca dodijeliće Nagradu publike – a ko će to biti znaće se sistemom žrijeba na osnovu broja ulaznice. Biće još lijepih iznenađenja, a otkrićemo ih tokom festivalskih večeri. Gost večeri narodne muzike biće Nihad Alibegović, tokom večeri zabavne muzike organizovaćemo niz interesantnih dešavanja za gledaoce, a ideja Organizacionog odbora je da se u saradnji sa općinom Maglaj organizuje koncert na otvorenom u povodu Dana općine, o čemu će naši sugrađani biti nakadno obavješteni“, kazala je na press konferenciji Eldina Mehinagić.

Kako smo rekli, festivalske večeri održavaju se u petak i subotu, 9. i 10.septembra od 19,30, a vrata sportske dvorane za posjetioce biće otvorena već od 18,30. Voditelji će biti poznata novinarska imena Maja Čengić Miralem i Armin Redžić.

Arnela Tumbić, PR festivala, dodala je da je ove godine za „Studentsko ljeto“ vladalo veliko interesovanje medija, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. „Dobili smo podršku brojnih medija: Radio Žepče, Antena Radio, Radio Zavidovići, RTV Doboj, zatim Avaz, Oslobođenje, BHRT, RSG, Radio M, ali i od medija u regionu. O festivalu su govorili i pisali KULART MK – najposjećeniji sajt u Makednoji u oblasti umjetnosti, Nova Makedonija, najtiražinije i najstarije dnevne novine, komercijalna televizija TV Sonce MK, list Student Beograd, te portali iz Slovenije, štampa u Dalmaciji i Istri. Ponosni smo na postignute medijske rezultate, a mnoge kolege će biti prisutne na festivalskim večerima. U publici će biti i gosti Mirsada Mahmutagića, načelnika općine, zvaničnici, istaknute osobe iz domena privrede, kulture, sporta, umjetnosti kao i gosti iz Novog Pazara. Hvala načelniku Mahmutagiću koji je ukazao povjerenje Organizacionom odboru, za koje vjerujem da ćemo opravdati, a veliko hvala i svim našim sponzorima koji su dali doprinos i postali dio 50 godina starog festivala“, kazala je Arnela Tumbić.

Ono što je sigurno je da će pored Maglajlija i Maglajki, učesnike festivala bodriti i brojni gosti iz cijele zemlje ali i inostranstva. „Već sada imamo niz poziva sa molbom da se rezervišu karte ili smještaj. Mislim da ovim šaljemo poruku da će svako, ko na bilo koji način bude učestvovao u 'Studentskom ljetu' imati jedno divno iskustvo“, kazala je Eldina Mehinagić i dodala da je smještaj svih učesnika i gostiju riješen je bez problema. Za najbolje su osigurane i lijepe nagrade, a pobjednici tokom obje festivalske večeri dobiće po kristalnu statuu sa logom festivala. Pored publike u dvorani, odluku o najboljim donijeće Stručni žiri kojeg čine eminentna imena iz svijeta muzike: Jovan Adamov, kompozitor i aranžer iz Novog Sada koji predsjedava žirijem, tu su i profesor Ahmo Muahremović i profesorica Enisa Hajdarević Šojko.

Žiri novinara čine Hajdar Arifagić iz Sarajeva, Nejra Bradarić iz Maglaja, Branka Bukvec iz Novog Mesta te Dragan Pejčić iz Prikuplja.

Na kraju press konferencije, članovi Organizacionog odbora pozvali su Maglajke i Maglajlije, ali i goste okolnih gradova i cijele BiH da budu dijelom 50.festivala „Studentsko ljeto“. Jer ljeto u Maglaju ima svoje ime a to je „Studentsko ljeto“.

 

N.Br./maglaj.net