Četvrtak , 18. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Festival Studentsko ljeto: Žarko Pribaković iz Bačke Topole pobjednik Večeri narodne muzike

img

U prepunoj sportskoj dvorani u Maglaju održana je prva festivalska večer internacionalnog festivala „Studentsko ljeto“ koji je ove godine slavi svoje 50.izdanje – večer interpretatora narodne muzike. Priča o „Studentskom ljetu“ traje od daleke 1964.godine. Od tada pa do danas, u ovaj grad u srcu Bose, dolaze mladi ljudi da se takmiče u lijepoj pjesmi, ali i druže i sklapaju prijateljstva koja traju godinama. Mnogi maštaju da ima upravo maglajska pozornica bude odskočna daska u estradnoj karijeri. Kako se procjenjuje, na „Studentskom ljetu“ nastupilo je oko 800 mladih, neafirmisanih pjevača narodne i zabavne muzike, a 100.000 posjetilaca pratilo je festivalske večeri u proteklim godinama. Istina, u proteklim decenijama bilo je i kraćih prekida u organizaciji festivala, što zbog ekonomskih prilika, ratnih dešavanja, ali i katastrofalne poplave i pandemije koronavirusa.

„Ko li budi snove tvoje, sa Tvrđave ja te zovem .....“

Večer interpretatora narodne muzike 50. „Studentskog ljeta“ počela je blokom najljepših narodnih pjesama u izvođenju članova festivalskog orkestra i Amera Šehića, virtuoza na harmonici, a Benjamin Hasanić premijerno je izveo himnu festivala – njegov poklon Maglaju i „Studentskom ljetu“. Za pjesmu „Sub castro nostro“, Hasanić je napisao muziku na tekst Dmitrija Ivanoviča, dok aranžman potpisuje prof. Amir Muharemović. Festival je otvorio Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, koji nije krio svoju radost što se festivalska tradicija nastavlja nakon dvije godine pauze. „Ponosan sam što smo večeras ovdje svi zajedno, želim izraziti dobrodošlicu svi učesnicima, želim im da se lijepo osjećaju u našem malom gradu, da odavdje ponesu najljepše uspomene kao što su to nosili i ranijih učesnici“, kazao je načelnik Mahmutagić i pohvalio sve one koji su radili na organizaciji ovogodišnjeg festivala.

Prve večeri nastupilo 17 izvođača

I ove godine u Maglaju pjevaju izvođači iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Bosne i Hercegovine, a prve festivalske večeri publici se predstvilo njih 17: Faris Mahinić – Mostar, Petar Joksimović – Prokuplje, Iva Čičovački – Sombor, Enna Mujezinović – Sarajevo, Dario Čunko – Sarajevo, Amina Bajramović – Zenica, Mila Pavlović – Valjevo, Aldin Ibričić – Velika Kladuša, Lejla Hodžić – Salzburg, Benisa Hasić – Maglaj, Tamara Kovačević – Beograd, Anđela Stanković – Prokuplje, Kristijan Demjanski – Berovo, Žarko Pribaković – Bačka Topola, Dajana Vasiljković – Kula, Azur Mehmedović – Tuzla i Olja Babić – Bratunac.

Kako su i sami učesnici naglasili, konkurencija je bila izuzetno jaka pa ni Stručnom ni Žiriju novinara nije bilo lako donijeti odluku o dobitnicima nagrada i priznanja.

Prema odluci Stručnog žirija pobjednik prve festivalske večeri je Žarko Pribaković, drugo mjesto podijelili su Azur Mehmedović i Olja Babić, a treće Kristijan Demjanski i Dajana Vasiljković. Žiri novinara prvu nagradu dodijelio je Anđeli Stanković, drugu Amini Bajramović dok treću nagradu ravnopravno dijele Dario Čunko i Mila Pavlović.

Publika je najviše glasova dala predstavnici grada-domaćina Benisi Hasić, druga je bila Tamara Kovačević a treći Kristijan Demjanski. Nagrada „Selver Pašić“ za najbolju interpretaciju sevdalinke otišla je u ruke Farisu Mahiniću.

Pobjednik prve festivalske večeri, Žarko Pribaković student je džeza na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Maglajskoj publici predstavio se sa spletom od dvije narodne pjesme koje, kako je rekao, zna cijeli život. Kako je iz Vojvodine, još kao mali počeo je da nastupa sa tamburašima, a prve javne nastupe imao je sa tamburaškim orkestrom Radio Novog Sada. „Dugo nisam bio na ovako ozbiljnom festivalu. Počastvovan sam što sam što sam bio ovdje sa ostalim učesnicima i sretan sam zbog svog uspjeha. Upoznao sam brojne Maglajlije, jako ste ljubazni, gostoprimljivi i jednostavni ljudi“, kazao je Pribaković. „Čula sam mnogo priča, ali ni sanjala nisam da je festival na ovako profesionalnom nivou. Znam za mnoga velika imena estrade koja su ranije učestvovala na festivalu i osvajali nagrade pa je i meni bila čast zapjevati u Maglaju“, kazala nam je Anđela Stanković, pobjednica festivala po ocjeni Žirija novinara. Sretna zbog osvojene nagrade bila je predstavnica Maglaja Benisa Hasić. „Pred svojom publikom dala sam sve od sebe, oni su to zaista zaslužili. Konkurencija je bila jaka, kada sam čula ostale učesnike, razmišjala sam i da odustanem, ali sve je odlično prošlo“, ispričala nam je Benisa nakon dodjele nagrada. „Prvi put pjevam u Maglaju i zadovoljan sam nagradom koju sam osvojio. Bilo mi je malo neobično čuti da učesnici iz Zagreba i Sombora pjevaju sevdalinku, ali mi je i drago da neko tako dobro izvodu ovu vrstu muzike“, rekao nam je Faris Mahinić, dobitnik nagrade „Selver Pašić“.

Članovi festivalskog orkestra

Kako je to godinama i tradicija, svi učesnici uživo pjevaju uz pratnju festivalskog orkestra. Ove godine sve aranžmane za kompozicije koje su se mogle čuti uradili su prof. Amir Muharemović, vođa orkestra te prof. Amila Efendić. U orkestru koji je dobio sve pohvale kako učesnika tako i članova žirija bili su i: Senka Vejzović, Senka Slipac, Ajla Đidić, Anja Udovčić, Amila Efendić, Emina Ćatović, Azra Džulić, Meho Radović, Stefan Kokić, Dalibor Ivandić, Vedran Vujica, Amer Šehić, Edmir Čolić, Jasmin Avdagić, te bek volali Neira Muhić, Emina Bajtarević i Mustafa Mekanović.

Stručni i Žiri novinara 50.festivala

Na čelu Stručnog žirija je kompozitor, dirigent, aranžer i producent iz Novog Sada Jovan Adamov, Enisa Hajdarević-Šojko, profesorica muzike i muzička urednica BH Radija 1, te profesor Ahmo Muhamerović akadmski muzičar. Predsjednik Žirija novinara bio je Hajdar Arifagić, doajen „Studentskog ljeta“, a u žiriji su bili i Nejra Bradarić, novinarka portala maglaj.net i lista „Naša riječ“, Branka Bukovac novinarka iz Novog Mesta te Dragan Pejčić, producent, novinar i urednik Radio Prokuplja.

Pomoć sponzora

Organizator festivala je Općina Maglaj, suorganizator je Dom kulture „Edhem Mulabdić“, a generalni pokrovitelj je kompanija „Natron-Hayat“. Medijski pokrovitelji su BHRT, RTV Maglaj i portal maglaj.net, radijski partner je RSG radio. Organizaciju festivala pomogli su i brojni sponzori. Fuad Čičkušić, akademski slikar, autor je stikera i promo materijala ovogodišnjeg Studentskog ljeta.

Iza Organizacionog odbora ostao je višemjesečni posao kako bi festivalske večeri protekle besprijekorno, a u odboru su bili predsjednica Eldina Mehinagić i članovi Dragomir Dunđer, Benjamin Hasanić i Arnela Tumbić, PR festivala, a organizaciju festivala pomogli su Hana Čizmić i Hajdar Arifagić, kao i brojni volonteri i volonterke. Voditelji prve festivalske večeri bili su Maja Miralem i Armin Redžić.


N.Br./maglaj.net