Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Festival Studentsko ljeto: Emina Bajtarević iz Kaknja pobjednica Večeri zabavne muzike (FOTO)

img

Publika u sportskoj dvorani srdačno i toplo je pozdravila i učesnike druge festivalske večeri internacionalne kulture manifestacije "Studentsko ljeto" – večeri interpretatora zabavne muzike.

Sa ovog regionalnog festivala najbolji su uvijek kretali na svoj put prema slavi. Uz pratnju festivalskog orkestra, koji je ove večeri činio i fantastični bh pijanista Bartolomej Stanković, nastupilo je 19 mladih izvođača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i nekoliko bh gradova: Elmedina Laličić – Goražde, Jana Spirkovska – Skopje, Tijana Bašić – Mostar, Omar Džafeoski – Skopje, Pavle Joksimović – Prokuplje, Ivan Simić – Valjevo, Lana Cigler – Ravne na Koroškem, Laura Kovačević – Đurđevac, Milica Pavlović – Podgorica, Marko Stanković – Ljubljana, Haris Hrnčić . Velika Kladuša, Violeta Stanić – Doboj, Ivan Iliev – Skopje, Šejla Hujdur – Bugojno, Aleksandar Simić – Mionica, Anđela Koriga – Novi Sad, Stjepna Lach – Virovitica, Emina Bajtarević – Kakanj i Jure Brkljača – Zadar.

I ove festivalske večeri, oba žirija bila su na mukama, jer kvalitetnih izvođača je bilo mnogo, ali ne i nagrada za sve.

Oba žirija nisu imala lagan posao

Publika je najviše glasova dala Aleksandru Simiću, drugo mjesto podijelili su Ivan Simić i Omar Džaferoski a treći je bio Ivan Iliev. „Ovo je za mene fenomenalno iskustvo, drago mi je što sam pozvan da se predstavim u Maglaju. Takmičari odlični, konkurencija jaka, znamo se i sa nekih drugih takmičenja. Obradovala me nagrada publike, ali nisam je očekivao. Hvala i publici i stručnom žiriju“, kazao je Simić.

Žiri novinara svoju prvu nagradu dao je Juri Brkljača, drugo mjesto ravnopravno su podijelili Stjepan Lach i Lina Cigler, a treća je bila Šejla Hujdur. Brkljača se predstvio svojom autorskom kompozicijom. „Željko Samardžić, koji prati moj rad i kojeg ja pratim, rekao mi je da dođem u Maglaj i da će mi biti lipo. Odlučio sam doći u Bosnu i Hercegovinu jer nemam često priliku ovdje predstaviti svoj rad. Čuo sam puno mladih, talentiranih pjevača pred kojim je budućnost i nadam se da će im ovakvi festivali donijeti nove suradnje ali da će iz neafirmisanih preći u afirmisane pjevače“, rekao nam je Brkljača nakon dodjele nagrada.

Stručni žiri za pobjednicu festivala u konkurenciji zabavne muzike proglasio Eminu Bajtarević, drugo mjesto podijelili su Aleksandar Simić i Omar Džareoski, a treće Elmedina Laličić i Anđela Koruga. „Dolazim iz porodice u kojoj se mnogi bave muzikom. I moja majka je kao mlada djevojka učestvovala na nekim festivalima. Meni su svi učesnici bili i pobjednici jer su se trudili izvesti pjesmu ono najbolje što su mogli, kao pobjedničku. Meni je ovo iskustvo bilo kao maglajski Eurosong“, kazala nam je Emina.

Ove godine po prvi put dodjeljena je nagrada „Dinko Čizmić“ – za najemotiviju izvedbu. Nagrada, kojom se čuva sjećanje na čovjeka koji je godinama bio neraskidivi dio festivala, pripala je Lauri Kovačević. „Jako sam zadovoljna, publika fenomenalna, društvo još bolje, organizacija fantastična. Konkurencija je bila opasna, uživala sam slušajući sve učesnike i drago mi je da je žiri prepoznao moju emociju i dodijelio mi ovu nagradu. Bilo je ovo za mene predivno iskustvo i voljela bih se vratiti jednog dana“, poručila je Laura.

Riječ onih koji decenijama prate festival

Branka Bukovac, novinarka iz Novog Mesta i ove godine bila je u Žiriju akreditovanih novinara Festivala. „Velika je čest biti na 50.festivalu, a ove godine bilo je puno izvrsnih učesnika. Nije nam bilo lako donijeti odluku o najboljim jer mi nismo ocjenjivali samo interpretaciju nego i ukupan scenski utisak. Želim svim učesnicima puno sreće u budućnosti“, kazala nam je Bukovac. Doajen „Studentskog ljeta“, novinar Hajdar Arifagić, imao je samo najljepše riječi za organizaciju i učesnike festivala. „Svijetla obraza sa večerašnjim programom, možemo otići u Beograd, Zagreb, Ljubljanu ili bilo koji grad u našoj zemlji i podići publiku na noge. Hvala organizatoru i publici koja uvijek da poseban 'šmek' festivalu“, kazao je Arifagić prilikom dodjele nagrada druge festivalske večeri. I Jovan Adamov decenijama je uz maglajsko „Studentsko ljeto“. „Prisutan sam na brojnim festivalima u regionu, ali ovakve publike, kao što je ova u Maglaju nema nigdje. Jednako publika bodri sve izvođače, ali prepoznaje i kvalitet. Hvala vam na tome, hvala orkestru, jer nema festivala sa 'živim' orkestrom, svi koriste muzičke matrice, a Maglaj je uspio da održi svoj standard da ima festivalski orkestar. Ponosan sam što sam dio ove maglajske priče tolike godine“, poručio je Adamov.

Organizatori jako zadovoljni festivalskim večerima

Nakon što se spustila zavjesa na 50.festival „Studenstko ljeo“, iza članova Organizacionog odbora ostali su izuzetno naporni dani, puni aktivnosti. Mogu biti zadovoljni urađenim poslom za koji su od mnogih dobili samo riječi hvale.

Umora ima, ali sve se to zaboravilo kada smo vidjeli koliko je publika uživala protekle dvije večeri. Njihov pljesak samo nam je bio vjetar u leđa da idemo dalje“, kazala je Eldina Mehinagić, predsjednica Organizacionog odbora i nastavila. „Imali smo i veliku odgovornost – besprijekorno organizovati 50.festival. Učili smo od najboljih, svako ko je na bilo koji način dao doprinos festivalu u proteklim decenijama, mi smo učili od njih. Svima njima hvala, hvala i nastavnici Hani Čizmić bez koje ništa od ovoga ne bi bilo moguće i hvala načelniku Mirsadu Mahmutagiću za bezrezervnu podršku“.

Druge festivalske večeri organizovano je i niz iznenadjenja za publiku u dvorani, oni najsretniji dobili su i lijepe i vrijedne nagrade među kojima su bila i putovanja za Istanbul.

 







N.Br./maglaj.net